GOVOR MRŽNJE ZBOG BUGARSKIH PUTNIH ISPRAVA: Deo javnosti u Severnoj Makedoniji protiv svog predstavnika na "Evrosongu"

V.N.

27. 03. 2021. u 12:15

MAKEDONSKA radio-televizija saopštila je da će formirati komisiju koja će razmotriti učešće kantautora Vasila Gavranlijeva (36), predstavnika te zemlje na "Evrosongu" u Roterdamu.

ГОВОР МРЖЊЕ ЗБОГ БУГАРСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА: Део јавности у Северној Македонији против свог представника на Евросонгу

Foto Instagram/vasilg

Vasil, koji bi trebalo da nastupi u prvom polufinalu "Evrosonga" 18. maja, izazvao je burne reakcije u Severnoj Makedoniji spotom za takmičarsku pesmu Here I stand, jer se u prvobitnoj verziji video-klipa, snimljenog u galeriji, vidi umetničko delo u bojama bugarske zastave. Sporni deo je, potom izbrisan, a Vasil se izvinio rečima da mu nije nameravao da bilo koga provocira.

Osim zbog spota, Gavranlijev je postao meta govora mržnje i zbog toga što osim makedonskog državljanstva, budući da je rođen u Strumici, poseduje i bugarski pasoš, koji je dobio po osnovu porekla. Zbog toga deo tamošnje javnosti traži da se on povuče sa "Pesme Evrovizije". Pokrenute su i dve peticije koje, odvojeno, potpisuju pristalice i protivnice ideje da čovek koji ima bugarski pasoš može da predstavlja Severnu Makedoniju na prestižnom muzičkom takmičenju.

Foto Instagram/vasilg

Tako je Vasil pokrenuo nove tenzije između Sofije i Skoplja, jer je Bugarska još u decembru blokirala evropske integracije Severne Makedonije zbog govora mržnje i nerešenih istorijskih i jezičkih sporova. Sofija je izrazila "zbunjenost" govorom mržnje u Severnoj Makedoniji protiv svog predstavnika na "Evrosongu", a ambasador te zemlje u Sofiji, Vladimir Krastevski, pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je rečeno da "Bugarska očekuje da Severna Makedonija brani pravo svakog građanina na slobodno samoopredeljenje".

- Razlog za ovaj razgovor su česte manifestacije govora mržnje i diskriminacije u Severnoj Makedoniji, od strane zvaničnika prema građanima zemlje koji izjavljuju da imaju bugarski identitet ili makar simpatije prema Bugarskoj i njenom narodu - saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Inače, Vasil je trebalo da predstavlja Severnu Makedoniju na "Evrosongu" prošle godine, sa pesmom You.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SLOBODA ZAVRŠILA NA INFUZIJI: Glumica se oglasila iz bolnice - evo u kakvom je stanju (FOTO)