VODITELJ TREBA DA PROĐE KROZ "SITO I REŠETO": Stefan Stanković o novinarstvu, televiziji, akcentu...

Marina JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

25. 08. 2022. u 11:15

SVAKOG jutra, vesti na televiziji Prva radnim danima saopštava nam šarmantni Stefan Stanković, koji je novinarsku karijeru započeo na banjalučkoj ATV, a nastavio na Javnom servisu BiH.

ВОДИТЕЉ ТРЕБА ДА ПРОЂЕ КРОЗ СИТО И РЕШЕТО: Стефан Станковић о новинарству, телевизији, акценту...

Foto Prva

U aprilu prošle godine, postao je deo Informativne redakcije TV Prva. Zbog svoje ležernosti i prijatnog osmeha, ovaj tridesetogodišnjak ponekad ostavlja utisak kao da će nam se, kad pročita vesti, pridružiti na kafi u dnevnoj sobi.

- Najlepša stvar u mom poslu je to što su me gledaoci pustili u svoje domove i što sam stekao nečije poverenje. A to poverenje TV Prva ima kod miliona gledalaca, prema svakodnevnim zvaničnim izveštajima gledanosti - priča, za "Novosti", ovaj rođeni Sarajlija, odrastao u Foči, koji nam je otkrio i ko je zaslužan za njegov dolazak u Beograd.

- Igor Šanjević, izvršni producent Jutarnjeg programa na TV Prva, primetio me još dok sam radio na Javnom servisu BiH i doveo na jednu beogradsku televiziju, da bi me kasnije pozvao da pređem na Prvu. On je verovao u mene, kada ni sam nisam, posebno po pitanju akcenta. I danas je zadivljen kako sam se sa "bosanskog" brzo prebacio na "beogradski".

Stanković je zanat pekao u zabavnim i informativnim redakcijama, a iskustvo sticao kao novinar na terenu, što ga je, kaže, i dovelo na Prvu.

- Zaista sam prošao kroz "sito i rešeto" u ovom poslu. Od reportera sa mesta događaja, protesta, nereda, izveštavanja iz Narodne skupštine i Vlade, praćenje migranata kroz njihove rute... Vodio sam i političke emisije sa eminentnim gostima iz javnog života, ali i zabavne u kojima sam ugostio neke od najvećih balkanskih zvezda. Sve to satkalo se u neprocenjivo novinarsko iskustvo, koje me i dovelo ovde gde sam danas. Jer pravi prezenter i treba da prođe kroz "sito i rešeto", da bi seo u studio i obratio se gledaocima.

Budući da program uživo, rano ujutru, pet dana nedeljno, zahteva veliku koncentraciju i sposobnost brzog reagovanja, ako dođe do nepredviđenih situacija, Stefan nam je otkrio i drugu stranu svog posla.

- Gledaoci ne smeju da vide kada ste tužni ili neispavani. Trudim se da svaku vest prenesem gledaocima kao da sam lično bio na mestu događaja. Kada ste profesionalac, nema mesta umoru, a ni greškama. Sve moram da držim pod kontrolom, da bude pod konac.

Na kraju razgovora, saznali smo i da li našem sagovorniku prija popularnost.

- Svako ko bi rekao da mu popularnost ne prija, slagao bi. Prija i te kako! Na "Instagramu", verovali ili ne, dobijam čak i bračne ponude, ali nažalost ili na sreću, još uvek sam slobodan. A ljudi na ulici me najčešće pitaju: "Da li ti sve ono učiš napamet?"

POSTAO SAM "ČIKO KOJI VODI VESTI"

KADA ste prvi put poželeli da radite na televiziji?

- Još kao vrlo mali. Mi, deca, morali smo da ćutimo dok su roditelji u dnevnoj sobi gledali Dnevnik. Tako sam počeo da se divim "čikama i tetama" koje vode vesti i poželeo sam da jednog dana budem kao oni. U petom osnovne počeo sam da vodim dečju emisiju na lokalnom radiju u Foči. I eto, danas sam ja taj "čiko što vodi vesti", kojem sam se kao klinac divio - uz osmeh kaže Stefan Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a