GODIŠNJICA SMRTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE Dodik: Milan Jelić ostavio je trajan pečat u istoriji Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 09. 2020. u 12:54

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je obaveza svih sadašnjih i budućih generacija da čuvaju sjećanje na sve one koji su dali doprinos stvaranju i razvoju Republike Srpske, među kojima je svakako i nekadašnji predsednik Republike Milan Jelić koji je ostavio trajan pečat u istoriji Srpske.

ГОДИШЊИЦА СМРТИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Додик: Милан Јелић оставио је трајан печат у историји Српске

Foto Novosti

- Milan Jelić bio je veliki patriota, političar, privrednik, humanista, sportski radnik, a pre svega veliki čovek, domaćin, suprug i otac kojeg je iznenadna smrt prekinula u godinama kada je najviše mogao da da Republici Srpskoj i srpskom narodu i kada je najviše trebao svojoj porodic, istakao je Dodik povodom 13 godina od smrti nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Milana Jelića.

Dodik je istakao da i danas, 13 godina od Milanove smrti njegova dela govore više od reči s obzirom na to da je ostavio neizbrisiv trag u razvoju Srpske, jačanju njenih institucija, a posebno svoje lokalne zajednice Modriče koja i danas čuva sećanje na ovog velikog čoveka i sugrađanina.

- Milan Jelić bio je jedan od onih koji je imao osećaja za tuđe probleme, spreman da uvijek sasluša i pomogne svakog čovjeku i koji je svim svojim bićem živio i radio za Republiku Srpsku, za svoju Modriču i svoju porodicu, naveo je Dodik.

On je ocinio da je malo onih koji za svog života uspiju da imaju toliko ispkrenih i pravih prijatelja kao što je imao Milan Jelić, a u prilog tome govori činjenica da i danas, 13 godina od njegove smrti Milan i njegova dela nisu zaboravljeni.

- Njegova smrti je bila i ostala veliki gubitak za Republiku Srpsku i njegovu Modriču, ali sećanje na njega i dalje je veoma živo i dokaz da njegovi lik i delo nikada neće biti zaboravljeni, naglasio je Dodik, podsjetivši da je u njegovu čast osnovana Fondacija "Dr Milan Jelić" koja stipendira najbolje studente Republike Srpske.

Milan Jelić preminuo je u Modriči 30. septembra 2007. godine od posledica srčanog udara.

Rođen je 26. marta 1956. godine u Koprivni. Ekonomski fakultet završio je u Subotici, postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, gde je i magistrirao, a potom odbranio doktorsku disertaciju.

Smrt ga je zatekla na funkcijama predsednika Republike Srpske, potpredsednika SNSD, predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza BiH.

Jelić je obavljao najodgovornije poslove i funkcije u privredi Modriče, a bio je i ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske.

Za svoj rad dobio je mnoga prestižna priznanja, među kojima su menadžer decenije u BiH 2003. godine, Orden za stvaralaštvo - na Briselskoj izložbi inovacija 2005. i Orden Svetog Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći