NEĆE BITI KAMPOVA ZA MIGRANTE U SRPSKOJ: Ministar unutrašnjih poslova Lukač najavio - obezbedićemo im da idu gde hoće

Srna

17. 09. 2020. u 22:48

НЕЋЕ БИТИ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ У СРПСКОЈ: Министар унутрашњих послова Лукач најавио - обезбедићемо им да иду где хоће

Migranti u Kladuši i Bihaću/ Foto D. Pozderović

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je nakon sastanka sa ministrom bezbednosti u Savetu ministara Selmom Cikotićem da je stav Srpske jasan da neće dozvoliti kampove za migrante na području Republike Srpske.

- Obezbedićemo njihovo bezbedno i nesmetano kretanje tamo gde oni žele. Nastavićemo da pomažemo Graničnu policiju BiH u čuvanju istočne granice - rekao je Lukač.

On je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske radi na bezbednosti svih građana na teritoriji Srpske i s tim ciljem policija Srpske je angažovana na celoj svojoj teritoriji i stavlja pod kontrolu sve migrante koji se tu pojave.

- Nije se dešavalo do sada da policija Srpske na bilo koji način maltretira migrante ili da im sprečava ili ograničava kretanje koji na to imaju pravo u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava da se kreću i idu kuda žele - rekao je Lukač.

On je naglasio da je policija Srpske od početka godine zatekla više od 12.000 nelegalnih migranata na svojoj teritoriji i omugućila im je da prođu preko teritorije Srpske, ali istovremeno nije dozvolila da čine bilo kakva krivična drla koja bi ugrozila građane.

Lukač je rekao da trenutno 80 pripadnika MUP-a zajedno sa Graničnom policijom radi na zaštiti granice, uglavnom istočne, prema Srbiji i Crnoj Gori, kada je reč o ilegalnim migrantima.

Dragan Lukač/Foto D.Pozderović

Cikotić je rekao da je prema podacima Službe za poslove sa strancima u BiH evidentirano oko 6.000 migranata i da se nekoliko stotina nalazi na putevima i raznim lokacijama koje su izvan kontrole.

Prema njegovim rečima, dnevni priliv u poslednje dve sedmice varira od 80 do 150 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

popov

18.09.2020. 01:28

posteno..kampove napraviti na teritoriji gde su dzamije,, da se mogu pokloniti alahu,, kako dolikuje..sto ce reci , bosnjaci da im budu braca i domacini,, kako to dolikuje!!