SRPSKA ODBACUJE ŠMITOVA NAMETANJA: Protiv stavova OHR vezanih za Dan Republike i Izborni zakon BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 12. 2023. u 06:00

KRISTIJAN Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN, poručio je da je proslava 9. januara Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u sprovođenju obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godinu.

СРПСКА ОДБАЦУЈЕ ШМИТОВА НАМЕТАЊА: Против ставова ОХР везаних за Дан Републике и Изборни закон БиХ

Foto: Printskrin/Jutjub/RTRS

On je pozvao Tužilaštvo BiH i policiju da reaguju ka zvaničnicima i državnim službenicima koji učestvuju u pripremi i organizaciji proslave ovog datuma.

Takođe, Šmit je dao ultimatum od nekoliko dana Parlamentu BiH da usvoji izmene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na uvođenje elektronskog prebrojavanja glasova.

Ako se ovo ne usvoji, Šmit je najavio nametanje izmena Izbornog zakona. Iz institucija RS Šmitu je poručeno da Srpska nikada neće odustati od proslave Dana Republike 9. januara, a što se tiče Izbornog zakona i izmena koje najavljuje, one su neprihvatljive za RS.

Milorad Dodik, predsednik RS rekao je da je potpuno neprihvatljivo živeti u zemlji u kojoj neko drugi nameće izmene izbornog zakonodavstva i pravila i da će ukoliko Kristijan Šmit nametne pomenutu odluku, imati spremnu reakciju.

- Pa je li to moguće, ljudi moji. Neprtihvatljivo je živeti u zemlji gde vam neko nameće izmene izbornih pravila. Evo, mi ga pozivamo da donese izmene, a mi ćemo onda odmah doneti svoj Izborni zakon RS i gde ćemo propisati da naša izborna komisija sprovede lokalne izbore u Srpskoj za 2024. godinu. Evo pozivamo ga da to uradi. Ova BiH nije ustavna zemlja, ja neću da živim u ovakvoj zemlji. Ali neću otići iz nje, već će otići Republika Srpska - poručio je Dodik.

Poručili mu da ide kući!

MINISTAR bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je da će 9. januara ići u Banjaluku na proslavu Dana Republike, a Kristijanu Šmitu je poručio da ide kući.

- Proslavićemo veličanstveno 9. januar - Dan Republike Srpske, a mišljenje Šmita me ne zanima - rekao je Nešić.

Dan Republike proslavlja se kao odraz želje i volje naroda Srpske i niko ne može ukinuti jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji, a sve je zasnovano na pravnim aktima, izjavio je predsednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić.

On je rekao da Šmit pokušava samo da podigne temperaturu i unese nove nemire u BiH.

- Šmit pokušava da bezbednosnu situaciju dovede na ivicu usijanja. On je odgovoran za sve eventualne sukobe i probleme, jer ih on izaziva - naglasio je Stevandić.

Srpski član PBiH Željka Cvijanović izjavila je da je apsurd da Šmit preti zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda, a upravo je taj isti Ustavni sud još 2006. potvrdio da neko da bi bio visoki predstavnik mora proći proceduru imenovanja u SB UN.

- On nije prošao proceduru imenovanja, znači ne poštuje Ustavni sud BiH - kaže Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)