DANI SRBIJE U REPUBLICI SRPSKOJ U TREBINJU: Istorija i kultura kao znak jedinstva

D.Curać

28. 11. 2023. u 08:15

PROJEKCIJOM filma "Što se bore misli moje" i istoimenim muzičko-scenskim nastupom u Kulturnom centru Trebinje nedavno je obeležena manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

ДАНИ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У ТРЕБИЊУ:  Историја и култура као знак јединства

KC Trebinje

Kulturnu manifestaciju organizovali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Trebinje. Glumac i producent Peđa Milojević rekao je da je jedinstvena kultura bitna stvar između Srbije i Republike Srpske.

- Posebno mi je drago što su ministarstva kulture Srpske i Srbije prepoznala Trebinje kao jedan od centara srpske kulture sa obe strane Drine - naglasio je Milojević.

Film "Šta se bore misli moje" prati poslednje dane srpskog kneza Mihaila Obrenovića, zaljubljenog čoveka koji se bori sa osećajem dužnosti prema svom narodu dok se protiv njega kuje kobna zavera, koja će zaustaviti oslobađanje balkanskih naroda, a Srbija će se još jednom naći na prekretnici. Nakon filma, solistkinje RTS-a Vesna Dimić i Biljana Petković, izvele su koncert starogradske pesme.

- Na našem repertoaru bile su pesme u duhu tog vremena, uglavnom starogradske, koje su se slušale na dvoru. Teško je dočarati tu epohu zato što moramo da dočaramo sve što se dešavalo u tom vremenu, istinski i onako kako jeste - rekla je Vesna Dimić.

Veliki poklon

NAČELNIK Odeljenja za kulturu Trebinja Slađana Skočajić izrazila je zadovoljstvo što je Trebinje među onima koje je Srbija uključila u ovaj program.

- Učestvovali smo u manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji" što nam je bila velika čast, ali ovo ovo što je Srbija pripremila za Srpsku je veliki poklon i iznenađenje - smatra Skočajićeva.

Prema rečima Biljane Petković, danas je neobično spojiti istoriju, srpstvo i pesme koje su se pevale u to vreme.

- Dve decenije mi se trudimo da promovišemo izvorne, starogradske pesme i romanse - istakla je Petkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?