REŠITI STATUS I PRIMANJA NEGOVATELJA: U Bijeljini, na gradskom trgu, protest roditelja dece s poteškoćama u razvoju

B. Milošević

29. 05. 2023. u 10:06

U BIJELjINI, na gradskom trgu, organizovan je miran protest roditelja dece s poteškoćama u razvoju, kako bi se poboljšao neodrživi materijalni položaj ovih porodica.

РЕШИТИ СТАТУС И ПРИМАЊА НЕГОВАТЕЉА: У Бијељини, на градском тргу, протест родитеља деце с потешкоћама у развоју

Foto:B. Milošević

Natalija Dragić, majka deteta s posebnim potrebama, kaže da zahtevaju od aktuelne vlasti Srpske da se roditeljima-negovateljima ne uskraćuje taj status ukoliko njihovo dete ide u školu, dnevni centar ili neku drugu ustanovu.

- Imamo decu koja su kategorizovana sa 80 odsto oštećenja, decu sa mentalnim oboljenjem, i nad njima treba bdeti 24 sata dnevno. Takvi roditelji nisu sposobni za rad i ostvarenje prava na penziju, i na taj način i od njih pravimo socijalne slučajeve. Tražimo da se nadoknada za roditelje-negovatelje izjednači sa primanjima majki sa četvoro i više dece, i da se ne ograničava broj godina deteta. Obraćali smo se brojnim institucijama, ali do sada nema odgovora - kaže Dragićeva.

Selma Karadarević, majka deteta sa specifičnim oboljenjem, potresnim rečima i kroz suze prozvala je one koji kroje zakone da se sete i ove kategorije dece i njihovih roditelja. Ne sme biti diskriminacije.

Ne sme biti diskriminacije

NATAŠA Krivošija ističe da je BiH 2010. potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN, ali je ne poštuje.

- Ne sme biti diskriminacije ni u kakvom pogledu, a zakone menjati kako bi poboljšali položaj ove kategorije stanovništva. A neophodno je dodatnih 350.000 KM da bi se rešio ovaj problem - kaže Krivošija.

- Tražimo da se stanja bolesti, poput autizma i retkih bolesti i sindroma, na komisijama ocenjuju kao trajno oštećenje, i da takva deca imaju dečji dodatak do kraja života - istakla je kroz plač Selma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu