ODLAZAK LEKARA IZ REPUBLIKE SRPSKE UZIMA DANAK: Idu zbog većih plata i položaja

Невена Бунић
Nevena Bunić

29. 05. 2023. u 10:10

NEDOSTATAK lekara, medicinskih sestara i tehničara već nekoliko godina je gorući problem u BiH i Srpskoj. Niske plate, nepovoljan status i nepriznavanje prekovremenog rada glavni su razlozi zbog kojih medicinski radnici napuštaju zemlju i nastanjuju se u EU.

ОДЛАЗАК ЛЕКАРА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УЗИМА ДАНАК: Иду због већих плата и положаја

Foto: Shutterstock

Nema precizne brojke koliko je radnika iz te branše napustilo BiH, ali prema podacima Agencije za statistiku, od 2013. do 2020. samo u Nemačku je otišlo skoro 6.000 medicinskih radnika i negovatelja.

Među lekarima najviše nedostaje pedijatara i anasteziologa, dok doktori porodične medicine u Srpskoj brinu o preko 2.000 pacijenata, što je preporučeni maksimum.

- Niske plate, nepovoljan status lekara u društvu, tu su prekovremeni sati i dežurstva, koji treba da budu plaćeni. Problem su prvenstveno primanja, zbog čega mnogi odlaze u inostranstvo ili privatne ustanove - rekao je za "Novosti" predsednik Strukovnog sindikata doktora RS dr Jovica Mišić.

Mišić dodaje da u RS ima mladih doktora specijalista, ali da oni, u dosta slučajeva, nemaju od koga da uče.

Nedostatak lekara pododične medicine je veliki problem u manjim sredinama. U regiji Birač posebno je teška situacija. Na ovom prostoru ukupno ima 54 tima porodične medicine, od kojih specijalizaciju iz ove oblasti ima samo 10 doktora u Zvorniku, po dva u Bratuncu i Vlasenici, a jedan u Milićima.

Nedostaje iskusan kadar

STRUKOVNI sindikat medicinskih sestara i tehničara svakodnevno pomaže u organizovanju edukacija kako bi osposobio neiskusne radnike.

- Nedostaju nam pravi profesionalci, teško je nadoknaditi iskusne kolege, a čija su mesta zauzele neiskusni kadrovi ili oni u statusu prekvalifikacije. Oni koji su ostali i imaju iskustva, vuku i za sebe i za te mlade radnike - kaže Šerbedžija.

- Problem je i finansiranje specijalizacija. Zdravstvene ustanove zbog nedostatka novca nisu u mogućnosti da šalju doktore na specijalizaciju. To je jedan od razloga zašto nas doktori napuštaju, drugi razlog su plate - kaže predsednik Podružnice lekara porodične medicine Birač Goran Birčaković.

Birčaković radi u Domu zdravlja Zvornik, dnevno u proseku brine o 37 pacijenata, a preporučeno je 30, a u svom timu ima 2.312 pacijenata, a preporučeno je do 2.000.

Kako se smanjuje broj lekara, tako opada i broj medicinskog osoblja. Mirko Šerbedžija, predsednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS ističe da je ove godine BiH napustilo 500 medicinskih radnika i sestara.

- Problema je hiljadu, a na prvom mestu su niske plate. Sistemski se moraju rešiti problemi kao što su plaćanje prekovremenih sati, regulisanje i priznavanje visokih diploma - rekao je Šerbedžija za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna