PRETE SUŠE, POPLAVE I POŽARI: Međunarodna konferencija o klimatskim promenama okupila stručnjake u Trebinju

D. CURAĆ

27. 08. 2022. u 05:05

U TREBINjU je održana Međunarodna konferencije o klimatskim promenama pod nazivom "Klimatske promene: rizici i zajedničko delovanje u regionu", koja ima za cilj da ukaže na opasnosti od klimatskih promena, unapredi saradnju u regionu i pošalje poruku o neophodnosti provođenja aktivnosti koje će ublažiti klimatske promene.

ПРЕТЕ СУШЕ, ПОПЛАВЕ И ПОЖАРИ: Међународна конференција о климатским променама окупила стручњаке у Требињу

Foto D. Curać

Stručnjaci iz regiona na konferenciji u Trebinju predstvili su rezultate istraživanja o klimatskim promenama, a nažalost situacija nije nimalo dobra kada je u pitanju budućnost.

- Ono što nije dobro jeste to da se očekuje povećanje temperature u celom regionu, problemi sa sušom, poplavama, šumskim požarima. Nauka pokušava da i dalje nađe najbolji odgovor kako se prilagoditi na takva stanja i kako da brzo reagujemo, da imamo što manje štete i posledica - istakao je Goran Trbić, profesor klimatologije na PMF Univerziteta Banjaluka.

Kako je istaknuto na konferenciji, međunarodna istraživanja su utvrdila da su Republika Srpska i BiH u globalnom povećanju emisija uticali sa svega 0,1 odsto i da trpe posledice klimatskih promena prouzrokovane u visokotehnološki razvijenim zemljama.

- Naš cilj je kako se adaptirati na nešto što trpimo, što je evidentno. Mi trpimo posledice klimatskih promena, mi ih ne možemo uništiti, ukinuti, ali se moramo prilagođavati vremenu koje je ispred nas. Mi ne znamo kakva će naredna godina biti, da li će nas ponovo zadesiti poplave, suše, požari - istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske.

Zbog klimatskih promena ove jeseni i zime mogu se očekivati veće temperature u odnosu na prethodne godine.

SISTEM ZA RANO OTKRIVANjE

KAKO su istakli u Trebinju, u ovom gradu iz godine u godinu suočavaju se sa sve većim brojem požara, zbog čega se trenutno zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom radi na uspostavljanju sistema za rano otkrivanje požara i dima na otvorenom. Gradionačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da nije siguran da li će doći do realizacije tog projekta, ali da će u tom gradu pokušati da, ako bude neophodno, i sami uspostave taj sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri