NOVA OPTUŽNICA PROTIV SRBA: Terete se za zločin u LJeševu

O.M.

28. 12. 2021. u 11:12

SUD BiH potvrdio je optužnicu protiv Ranka Draškića (65) i Save Manojlovića (54) kojom se terete za navodne zločin protiv čovečnosti u Lješevu kod Ilijaša 1992. godine.

НОВА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРБA:  Терете се за злочин у Љешеву

FOTO: Avaz

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH optuženi se terete za ratni zločin nad civilnim stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.

- Optuženi se terete za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su streljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On dodaje da se Draškić i Manojlović terete i za progon više stotina osoba iz Lješeva i mesta Kadarići, koji su zatvoreni u objekte u Podlugovima i Ilijašu.

- Kao izvršioci optuženi su direktno učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 48 svedoka, jednog veštaka, te prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza - rekao je Grubešić.

Draškiću je Sud BiH 10. decembra odredio kućni pritvor, dok su obojici određene i mere zabrane putovanja, te obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju