SABOTIRAJU ORBANOVU POMOĆ ZA BANJALUKU: U Sarajevu razrađuju strategiju kako da spreče najavljeni priliv novca u Republiku Srpsku

D. MILINKOVIĆ

28. 12. 2021. u 08:00

U SARAJEVU je zavladala prava panika zbog toga što mađarski premijer Viktor Orban "čuva leđa" Miloradu Dodiku, pogotovo imajući u vidu da su, dok god je tako, pretnje sankcijama Republici Srpskoj i srpskom članu Predsedništva BiH pucanj iz prazne puške.

САБОТИРАЈУ ОРБАНОВУ ПОМОЋ ЗА БАЊАЛУКУ: У Сарајеву разрађују стратегију како да спрече најављени прилив новца у Републику Српску

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Iz nemoći da osujete političku podršku Budimpešte Banjaluci, u Sarajevu sada pribegavaju očajničkim potezima, pokušavajući da ospore najavljenju finansijsku pomoć Mađarske od 100 miliona evra Srpskoj, uz argumentaciju da bi ona bila protivna Ustavu BiH.

Protivnici srpskog člana Predsedništva BiH pozivaju se na član 3 stav 2 Ustava, gde stoji da "svaki entitet može sklapati sporazume sa državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine", nadajući se da će upravo tu biti spuštena rampa za transfer novca. Uzdaju se i da će preostala dva člana Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, učiniti sve kako bi osujetili pomoć Mađarske Srpskoj, kao i da Savet ministara neće dati zeleno svetlo Banjaluci za sklapanje bilo kakvih finansijskih aranžmana.

Šef srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić kaže za "Novosti" da su sve ovo puste želje koje samo mogu da otežaju i oduže proces dobijanja pomoći od Mađarske, ali ne i da je u potpunosti spreče:

- Primedbe iz Sarajeva su više samoubilačkog karaktera. Mi nikad nismo blokirali nikakva sredstva za Federaciju. Nažalost, druga strana vodi ciničnu i podmuklu politiku pretnji da će blokirati sredstva za RS. Oni to nama ne mogu u potpunosti da ospore, ali mogu da naprave probleme da to traje. Ako nam je zajednički život da jedni drugima napakostimo gde možemo, onda od tog zajedničkog života neće biti ništa i to je najbolji put rušenja BiH.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje da čak i opštine u BiH mogu da sarađuju u međunarodnim relacijama i da dobijaju donacije i pomoć, a kamoli entitet sa kapacitetima države:

- To će samo revoltirati RS da mnogo više odgovara kontramerama usmerenim ka Sarajevu. I sadašnji problemi su upravo rezultat sličnih "zlostavljanja" Srpske od strane Sarajeva. A onda kažu RS blokira Bosnu. Ne, blokira je onaj ko primarno izaziva probleme, a ne onaj ko odgovara. Ovakvi potezi, ako do njih dođe od Komšića i Izetbegovića, neodgovorni su, i to pre svega prema Bošnjacima, jer će RS naći način da se izbori za svoja prava, ali će sigurno odgovoriti.

Anđelković ukazuje i da je sve veća nervoza u Sarajevu posledica i toga što polako postaju svesni koliko se svet promenio i da je Zapad, na koji su Bošnjaci računali da im pomogne da Bosna postane unitarna pod njihovom hegemonijom - sve slabiji.

Inače, primajući nedavno Dodika u Budimpešti, Orban je jasno stavio do znanja da su Srbija i RS ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da bi nekakva kažnjavanja bila opasna i samo stvorila veće probleme. Ljutnju Sarajeva izazvala je i Orbanova izjava da je "zabrinut u vezi sa integracijom BiH, zemljom sa dva miliona muslimana". Tim povodom oglasili su se brojni predstavnici Bošnjaka, pozivajući da Brisel osudi Orbana, a to je zvanično zatražila i šefica diplomatije Bisera Turković u svom pismu zvaničnicima EU.

Pritisak na Brisel planiraju i pojedine nevladine organizacije, koje su pozvale na protestno okupljanje u sedištu EU 10. januara, kako su naveli, "protiv podele i sukoba u BiH".

DODIK: KRIMINAL KAO ALIBI

DODIK je u ponedeljak izjavio da pod izgovorom funkcionalnosti BiH američke diplomate forsiraju njenu unitarizaciju, a kriminal i korupciju koriste kao sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH.

- Nagledali smo se procesa koji su vođeni protiv neposlušnih političara, koji su nakon tih procesa postajali konstruktivniji partneri za taj deo međunarodne zajednice koju predvode SAD. Pozivajući se na Dejtonski sporazum, upravo oni podržavaju njegovu devastaciju i razgradnju BiH na koju je RS pristala 1995. - rekao je Dodik, komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da su "sankcije za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu na stolu". (S. M.)

DOVOLjAN JEDAN GLAS

KLjUČNE odluke, u koje spada i uvođenje sankcija, u Evropskom savetu donose se jednoglasno među 27 zemalja članica. Dovoljno je da jedna zemlja stavi veto - kao što je u slučaju sankcija protiv Dodika i drugih predstavnika RS najavila Mađarska - i da takav pokušaj propadne. To se već dešavalo u slučaju Poljske i same Mađarske, koje je Brisel hteo da kazni zbog sporova u kojima se trenutno nalaze po pitanjima osnovnih prava, jer Varšava i Budimpešta priskaču jedna drugoj u pomoć. (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)