DODIK: Vratiti se slovu Dejtona ili nezavisnost Republike Srpske!

Tanjug

24. 09. 2021. u 21:48

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da bi Skupština Republike Srpske trebalo da poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

ДОДИК: Вратити се слову Дејтона или независност Републике Српске!

STAV Milorad Dodik na konferenciji za štampu, Foto G. Š.

- Već dugo mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini poništiti sve odluke i povući saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je saglasnost za vojsku, kao i da se povučemo iz te strukture, iz sporazuma o indirektnim porezima i iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilčkom savetu jer vidimo šta rade gore - rekao je Dodik za RTRS.

Smatra da treba poništiti postojanje SIPA na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih institucija koje su nastale na tome.

Dodik je istakao da je potrebno vratiti se na slovo Dejtona, odnosno izvorni Dejtonski sporazum.

Neophodno je, kaže, ''''da skupština da rok Vladi od tri meseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, Vojsku i VSTS Srpske'''', dodajući da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda, a sve zakone koje je visoki predstavnik ikada doneo proglasiti nevažećim na prostoru RS.

- Prihvatiti isključivo ono što piše u Dejtonu, to znači redukciju Saveta ministara na tri ministarstva, dva predsedvajuća i da bude pomoćno telo Predsedništva BiH i ništa više. Ukinuti primenu zakona u Savetu ministara na prostoru Republike Srpske i u nekom kondicionalu od par meseci izraditi novo zakonodavstvo na prostoru Srpske - kaže Dodik.

Ako tako ne bude, njegov je stav da treba ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske na miran način, navodi RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)