KAKO JE LEGENDARNI GLUMAC BATA ŽIVOJINOVIĆ IZAZVAO POMETNJU U VP DOMU: Uzeo radio-stanicu i predstavio se kao upravnik (FOTO)

S.BABOVIĆ

08. 06. 2023. u 07:00

KULTNA TV serija „Sivi dom“, snimana 1984. i 1985. godine u Vaspitno-popravnom domu Kruševac, gde se danas obeležava 76 godina rada, dovela je i legendarnog glumca Batu Živojinovića, koji je u stopu pratio tadašnjeg upravnika.

КАКО ЈЕ ЛЕГЕНДАРНИ ГЛУМАЦ БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ ИЗАЗВАО ПОМЕТЊУ У ВП ДОМУ: Узео радио-станицу и представио се као управник (ФОТО)

Foto:S.Babović,arhiv VP dom

Da ne prođe sve glatko, pobrinuo se veliki glumac, koji je izazvao pravu pometnju među stražarima. A kako tačno, u razgovoru za „Novosti“ je svojevremeno otkrio takođe (legendarni) Žarko Antić, upravnik ustanove od 1975. do 1992. godine.

- Bata Živojinović me je svuda pratio u stopu, spremao se za tu ulogu – ispričao je „Novostima“ Žarko Antić. - Kada je video da sam često na radio-vezi sa stražarima, jednom se “dohvatio” žice i predstavio se kao ja. To je izazvalo pravu pometnju među kolegama.

Prema svedočenju legendarnog upravnika, koji je, nažalost, preminuo 2019. godine, kolege su se dobro nasmejale štosu Bate Živojinovića, a koliko je slavni glumac dobro savladao ulogu upravnika već je poznato. I sama serija obeležila je jedno vreme.

- Oko 75 posto materijala koji je prikazan u seriji bio je autentičan - posvedočio nam je Antić. - Naravno, nije bilo toliko drame svakoga dana, ali o problemima društva moralo je da se govori. Odmah posle emitovanja, imali smo mnogo veću podršku u javnosti i od nadležnih organa, pa smo uspevali da uspešno rešavamo pitanje zapošljavanja maloletnika, socijalne dileme i da sa roditeljima, drugim institucijama i celim društvom rešavamo problem tamo gde je i nastao, a on nije nastajao u našoj ustanovi, već u tom društvu.

Antić se za naš list prisećao i saradnje sa autorskom ekipom, koju su predvodili režiser Darko Bajić i scenarista Gordan Mihić. Štićenici su autorima serije nosili rekvizite i rado pomagali oko scenografije. U krugu ustanove pod Antićevim budnim okom boravili su i Žarko Laušević, Mirjana Joković, Branislav Lečić, Zoran Cvijanović, Branko Vidaković, Dubravko Jovanović, Miša Janketić, Dragan Gaga Nikolić, Bora Todorović, Mima Karadžić, Željka Cvjetan, Đurđija Cvjetić, Radmila Živković...

- Ne samo da se nijedan incident nije dogodio za vreme snimanja, nego nam se smanjio bio i broj prekršaja i bekstava – naveo je Žarko Antić.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu danas je daleko od slike koja je zabeležena u seriji. Važe neki drugi protokoli i preovlađuju ozbiljnija krivična dela, ali je misija VPD-a ostala ista: izvesti mlade ljude na pravi put.

Vaspitna mera zbog koje se delinkventi šalju u VP dom može trajati od šest meseci do četiri godine, a izdržavaju mladi od 14. do 23. godine života. Prema zvaničnim podacima Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, broj povratnika je u opadanju.

PRVI ŠTIĆENIK UKRAO DVOGLED

PRVI štićenik VP doma bio je Pavle Milošević, primljen 11. juna, 1957. Uhvaćen je u krađi očevog dvogleda, a prijavili su ga – roditelji. Specijalna ustanova za prevaspitavanje maloletnika koji su krenuli stranputicom, osnovana pre 76 godina, potom je primila i grupu od 40 maloletnika iz niškog zatvora. Mnogi prestupnici su na odsluženje kazne dolazili - fijakerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri