STAMPEDO MUTIRANOG SOJA: Dnevno pooštravanje mera u celoj Italiji

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

24. 02. 2021. u 16:00

DA li je u Breši u regionu Lombardija glavnom žarištu novog mutiranog soja reč o početku trećeg talasa Kovida-19 ostaje samo da se definiše.

СТАМПЕДО МУТИРАНОГ СОЈА: Дневно пооштравање мера у целој Италији

Foto: Epa

Evidentna je dramatičnost situacije na čitavoj italijanskoj teritoriji zbog nasrtaja brazilskog soja, nakon engleskog, koji je stigao i u Rim. To je dovelo do toga da se mere pooštravanja primenjuju dnevno u stotinama provincija od severa do juga Apeninskog poluostrva.

U deset regiona, a u stotinama provincija, u jednom danu zatvara se teritorija i proglašavaju se crvenom zonom. Zatvaraju se škole, uvode restriktivnije mere. Breša juri najviše, porast broja zaraženih brazilskim sojem čudovištan je. U provinciji Bergamo 7 opština proglašene su crvenom zonom, u Liguriji, na granici sa Francuskom uveden su vanredne mere, Sanremo - crvena zona iako Festival počinje 2. marta, ali bez publike sa izuzetnim merama, Molize – u 28 opština crvena zona: U regionu Abruco u provincijama Peskara i Kijeti, u Umbriji u provinciji Peruđa brojne crvene zone, u regionu Marke 21 opština sa Ankonom u centru crvena zona, Bolcano na čitavoj teritoriji vanredne mere, u Pijemontu jedna provincija, na Sradiniji jedna provincija.

Foto: Tanjug/AP

I stigao je brazilski soj i u Lacio, u Rim. Zaražena je profesorka, zatvorena škola, rade se testovi na sveukupnom nastavnom i pomoćnom osoblju. A koliko je raširen u regionu ova brazilska varijanta virusa korone ne može se još znati, ali da je brže njegovo kretanje i da je zarazniji nema sumnje. Koliko postojeće vakcine pokrivaju takav soj ispituje se u Visokom institutu za zdravlje na uzorku od 1.058 pacijenata.

U Lombardiji se smatra da je to početak trećeg talasa Kovida-19 jer je u Breši porastao broj novozaraženih duplo u odnosu na ostale provincije u Lombardiji.

Apeninsko poluostrvo je ponovo u ogromnim teškoćama, broj preminulih se u 24 sata uvećao za 83 (juče je uznosio 356). Po naučnicima u Italiji je engelski soj sada prisutan kod jednog od troje novozaraženih. S ozirom da se brže širi naučnici smatraju da će krajem marta biti apsolutno dominantan po broju novozaraženih, a barometar za istraživanje od početka je Peruđa gde je taj soj pre dve sedmice pogodio oko 200 zdravstvenih radnika i operatera u bolnicama. Najveći broj zaraženih je bio asimptomatičan.

Sve se čini da se zaustavi ovakav stampedo napredovanja zaraze sa mini crvenim zonama i izolacijama virusa na teritoriji, da se ne zatvori ponovo Italija sa ekonomijom u kolapsu već gotovo godinu dana.

Očekuje se urgentno obraćanje ministra zdravlja Roberta Sperance u parlamentu radi uspostavljanja novih mera protiv novog soja kovida-19 koji se ubrzano širi na čitavom Apeninskom poluostrvu.

Da nevolja bude veća AstraZeneka smanjuje broj isporuka vakcine koja je trebala da stigne u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a