RUSKE DIPLOMATE PROTERANE SA ZAPADA: Zbog Navaljnog ih vraćaju kući

Tanjug

08. 02. 2021. u 17:50

RUSIJA je ranije proterala diplomate iz Nemačke, Poljske i Švedske zato što su prisustvovali nedozvoljenim skupovima podrške uhapšenom ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ ПРОТЕРАНЕ СА ЗАПАДА: Због Наваљног их враћају кући

Foto AP

POLjSKA PROTERALA SLUŽBENIKA RUSKOG KONZULATA U POZNANjU

Posle Nemačke i Švedske i Poljska je zatražila od jednog službenika ruskog konzulata u Poznanju da napusti Poljsku, kao odgovor na proterivanje poljskog diplomate od strane Rusije u petak, navelo je na svom Tviter nalogu poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministarstvo spoljnih poslova donelo je danas odluku u skladu sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Nemačkom i Švedskom da proglase zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju personom non grata", saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Poljski diplomata koji je proteran iz Rusije optužen je da je učestvovao u protestima protiv zatvaranja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

I ŠVEDSKA PROTERUJE SLUŽBENIKA RUSKE AMBASADE

Švedska je obavestila Rusiju da će od jednog službenika ambasade te zemlje tražiti da napusti Švedsku.

Švedska ministarka spoljnih poslova Ana Linde objasnila je na Tviteru da je reč o odgovoru na "neprihvatljivu odluku" Rusije da protera jednog švedskog diplomatu.

"Ovo je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate, koji je samo obavljao svoje dužnosti", poručila je Linde.

NEMAČKA PROTERALA SLUŽBENIKA RUSKE AMBASADE U BERLINU

Nemačka je proterala jednu osobu zaposlenu u ruskoj ambasadi u Berlinu kao odgovor na proterivanje nemačkog diplomate u Moskvi prošle sedmice, saopšteno je danas iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kancelarija spoljnih poslova proglasila je jednog službenika u ruskoj ambasadi u Berlinu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Ona je navela da su diplomate učestvovale u demonstracijama u znak podrške zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, ali je Nemačka to osporila.

Nemački diplomata je samo izvršavao svoj zadatak izveštavanja o dešavanjima na licu mesta, stoji u saopštenju.

Prethodno je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Nemačka proterala jednu osobu zaposlenu u ruskoj ambasadi u Berlinu kao odgovor na proterivanje nemačkog diplomate iz Moskve prošle sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!