ŠVEDSKA U PROBLEMU: Pucnjave gotovo svakog dana, ubijeno više od 40 ljudi

Novosti online

04. 02. 2021. u 21:28

ŠVEDSKA beleži rast stope nasilja koje je uključivalo upotrebu vatrenog oružja u 2020. godini.

ШВЕДСКА У ПРОБЛЕМУ: Пуцњаве готово сваког дана, убијено више од 40 људи

Foto: Tanjug/AP

To pokazuju zvanični podaci vlade koji su objavljeni ove sedmice, nakon što je sve više optužbi na račun vlasti da "žmure na kriminal u zemlji", piše RT.

Mikael Damberg, ministar unutrašnjih poslova saopštio je da je tokom 2020. u čak 366 pucnjava zabeležno 47 ubistava i 117 ranjavanja, što predstavlja rast stope nasilja za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Damberg je istakao da je gotovo u polovini vatrenih obračuna tokom prošle godine neko ranjen ili ubijen.
- Nećemo da se navikavamo niti da prihvatamo ovako visoku stopu nasilja - istakao je on.
Situacija u Malmeu, gradu u kojem živi dosta doseljenika i koji se dugo borio sa obračunima bandi, se popravlja. Međutim, u Stokholmu je situacija gora nego 2019. godine, istakao je ministar. On je dodao da je prestonica Švedske lani zabeležila čak 79 odsto više pucnjava.
Većina oružanih obračuna zabeleženo je u 60 predgrađa širom zemlje, koje policija i inače smatra "ugroženim" područjima. Damberg je rekao da, iako 5,4 odsto švedskog stanovništva živi u tim četvrtima, oni čine više od polovine žrtava pucnjava u državi.
Ipak, izrazio je nadu da će 2021. biti "godina preokreta" i da će doći do drastičnog poboljšanja uslova bezbednosti. Vlada je iznela plan kojim se predviđa regrutacija novih kadrova u policiji, sa ciljem da do 2024. bude 10.000 više policajca nego što ih je bilo 2016. godine.

Foto: EPA


Samo nekoliko sati nakon što se Damberg obratio u Helsinborgu je došlo do novog obračuna u kojem je ranjeno petoro ljudi, od kojih troje teže. Svih pet žrtava zadobilo je ubodne rane ili posekotine, a jedna je navodno ranjena iz vatrenog oružja.
Švedska se već godinama suočava sa porastom broja kriminalnih obračuna, a mediji neretko izveštavaju o slučajnim žrtavama koje su se našle u unakrsnoj vatri zavađenih kriminalaca.
U avgustu je stradala devojčica (12) koju je pogodio zalutali metak u južnom delu Stokholma. Projektil je ispaljen iz vozila u pokretu.
Švedska je 2019. godine osnovala specijalni odred koji bi trebalo da otkriva kriminalne grupe, a pripadnici specijalnih jedinica imaju šira ovlašćenja od "običnih policajaca".
Sve češće se čuju optužbe na račun vlasti, a kritičari tvrde da "čelnici žmure na migrante koji su doprineli porastu stope nasilja", dok zvaničnici često ističu da su siromaštvo i gubitak posla "uzrok nasilja".
Nažalost, Švedska nije jedina koja beleži dramatičan skok u broju obračuna vatrenim oružjem. Nedavna studija koju je objavila Nacionalna komisija za kovid-19 i Tužilaštvo pokazuje da je broj ubistava u više od 30 američkih gradova skočio za najmanje 30 odsto tokom 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna