MERKELOVA POHVALILA RUSKU VAKCINU: "Ima dobre pokazatelje!"

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 19:35

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel osvrnula se na podatke uglednog časopisa „Lanset“ o efikasnosti ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), istakavši da ruska vakcina ima dobre pokazatelje, a da će Berlin i Brisel pozdraviti sve vakcine u EU nakon što ih registruje Evropska agencija za lekove.

МЕРКЕЛОВА ПОХВАЛИЛА РУСКУ ВАКЦИНУ: Има добре показатеље!

Foto Tanjug-AP

- Uvek smo govorili da ćemo srdačno dočekati svakoga ko od Evropske agencije za lekove zatraži registraciju. Razgovarala sam o tome sa ruskim predsednikom, danas smo videli dobre podatke o ruskoj vakcini. Svaka vakcina je dobrodošla u Evropskoj uniji, ali će biti dozvoljene samo one koje pruže Evropskoj agenciji za lekove neophodne podatke - izjavila je Merkelova za televiziju ARD.

Ranije je Merkelova saopštila da Nemačka smatra da je moguća saradnja sa Rusijom kada je reč o vakcinama, ali je istakla da je neophodna dozvola Evropske agencije za lekove.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)