ŠAMPANJCA NEĆE BITI NI SA BAJDENOM: Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov o odnosima sa SAD i slučaju Navaljni

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

18. 01. 2021. u 23:56

ODNOSI između Amerike i Rusije se neće promeniti ni sa novom administracijom predsednika Džoa Bajdena i nećemo piti šampanjac ni sa njom.

ШАМПАЊЦА НЕЋЕ БИТИ НИ  СА БАЈДЕНОМ: Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров о односима са САД и случају Наваљни

Foto Tanjug/AP

U spoljnoj politici SAD će raditi na ograničavanju Pekinga i Moskve. Vašington razmišlja šta da učini da se Rusija i Kina ne približe toliko da se osećaju moćnije od Amerike, kazao je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

On je jasno rekao da se suština američke politike neće promeniti, ali i da se nada da će Bajden formirati profesionalni, a ne propagandni tim.

Govoreći o nemirima u SAD Lavrov je rekao da stvaraoci tehnološke imperije i ne drže do ustava.

- Tehnološki giganti sami određuju svoja prava na osnovu tzv. korporativnih normi - istakao je Lavrov.

On misli da zapadne elite, zbog toga što ne mogu da reše unutrašnje probleme, traže i nalaze spoljne neprijatelje i nalaze ih naravno u Rusiji, Kini, Iranu, Severnoj Koreji, Kubi ili Venecueli.

- Vidimo kako su se sada uhvatili za događanja oko povratka Navaljnog u Rusiju - rekao je Lavrov novinarima.

- Jasno se oseća sa kojom radošću sve to komentarišu, kao da sve izlazi iz aparata za kopiranje. Zapadni političari, sudeći po svemu, misle da mogu na taj način da odvuku pažnju od krize u kojoj se nalazi liberalni model razvoja. A ja verujem da ne treba tražiti spoljne povode za opravdanje svog delovanja.

Presuda Navaljnom izrečena u policijskoj stanici

LIDER ruske "male opozicije"  (44) osuđen je juče po podne na 30 dana zatvora. Sudija je smatrao da je on prekršio zakon jer je u vreme trajanja uslovne kazne morao da saopšti mesto boravka u Nemačkoj, ali to nije učinio. Navaljni je izašao iz bolnice u Berlinu 23. septembra, da bi tek 23. novembra saopštio da je odseo u hotelu "Arabel". Federalna služba za izvršenje kazni tražila je od suda da uslovnu kaznu Navaljnom izrečenu zbog finansijskih mahinacija, pretvori u zatvorsku.

Aleksej Navaljni, Foto Tanjug/AP

Presuda je doneta u policijskoj stanici a ne u sudnici, na šta se Navaljni žalio ali mu je odgovoreno da u sud nije mogao jer nije imao test na virus korona.

- Ovo saslušanje je najveći stepen bezakonja jer se meni sudi u policiji u Himkiju - rekao je Navaljni. - Putin je bacio krivični zakon kroz prozor, iz straha.

Prvobitno je sud najavio da će se o ovom slučaju izjasniti u utorak, ali je odluka doneta juče. Sa moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", gde je u nedelju uveče uhapšen na pasoškoj kontroli, Navaljni je prevezen u odeljenje policije u mestu Himki u Podmoskovlju.

Foto Tanjug/AP


Po izricanju presude Navaljni je pozvao u video-snimku Ruse da izađu na ulice u znak protesta zbog načina na koji je postupano prema njemu.

- Ne plašite se, izađite na ulice. Ne izlazite zbog mene, izađite zbog sebe i svoje budućnosti - poručio je Navaljni.

Mada Lavrov nije govorio o čijim se komentarima radi, jasno je da je mislio na one koji su stigli iz Amerike, odakle se za zahtevom za oslobađanje Navaljnog javio državni sekretar Majk Pompeo, ali i na one iz Kanade, Nemačke, a juče su se listi pridružili Britanija i Slovenija. Svi su osudili hapšenje ruskog opozicionara i tražili od ruskih vlasti da ga puste.

Još u vreme dok je Navaljni bio u bolnici u Berlinu rusko rukovodstvo je tražilo od Nemaca dokaze za tvrdnje i dijagnozu da je Navaljni otrovan. Te dokaze Moskva nikada nije dobila. Zato je Lavrov juče još jednom kazao da Rusija nema osnove da pokreće krivični postupak zbog incidenta koji se dogodio u Sibiru sa Navaljnim.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!