KORONA U ITALIJI: Još dve regije u crvenoj zoni

Tanjug

14. 11. 2020. u 00:52

ITALIJA je uvrstila Kampanju i Toskanu na listu "crvenih zona" u kojima je visok rizik od zaražavanjak korona virusom, pa će i u te dve regije od nedelje biti uvedene strože mere zatvaranja.

КОРОНА У ИТАЛИЈИ: Још две регије у црвеној зони

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

Vlasti Kampanje, u kojoj se nalazi i Napulj, upozorile su da je zdravtveni sistem te regije na ivici kolapsa, prenosi BBC.

Vladin savetnik za korona viurs Valter Rikardi izjavio je da zemlja ima još dve do tri nedelje da odluži da li će uvesti lokdaun na celoj teritoriji.

Italijanske regije trenutno su podeljene u tri zone - crvenu, kao najrizičniju, narandžastu i žutu.

U crvenoj zoni trenutno su Lombardija, Bolcano, Pijemont i Dolina Aose na severu, kao i Kalabrija na jugu zemlje.

U tim regijama u kojima živi oko 16,5 od 60 miliona italijanskog stanovništva, građani mogu da napuštaju domove samo radi odlaska na posao, iz zdravstvenih razloga, nabavkeosnovnih namirnicaili vanrednih situacija, a sve neesencijalne prodavnice su zatvorene.

Barovi i restorani su takođe zatvoreni, ali frizerski saloni rade, a građani mogu da vežbaju u blizini doma uzobavezno nošenje maske.

U Italiji je danas zabeležen rekordan broj nvoozaraženih, 40.902, a četvrtina noivih slučajeva je u Lombardiji koja je bila najveće žarište na početku pandemije, kada je Italija bila prva evropska zemlja na udaru korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije