ERDOGAN HUŠKA NA RAT: Rusija, SAD i Francuska naoružavaju Jermeniju

Novosti online

18. 10. 2020. u 16:17

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska isporučuju oružje Jermeniji.

ЕРДОГАН ХУШКА НА РАТ: Русија, САД и Француска наоружавају Јерменију

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/Depositphotos

„Jermenija je ponovo prekršila prekid vatre. Minska grupa OEBS-a, koju čine Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska, pruža Jermeniji sveobuhvatnu podršku oružjem. Oni su na strani Jermenije“, rekao je Erdogan govoreći u provinciji Širnak.  

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre pokušan je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju