ERDOGAN HUŠKA NA RAT: Rusija, SAD i Francuska naoružavaju Jermeniju

Novosti online

18. 10. 2020. u 16:17

ЕРДОГАН ХУШКА НА РАТ: Русија, САД и Француска наоружавају Јерменију

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/Depositphotos

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska isporučuju oružje Jermeniji.

„Jermenija je ponovo prekršila prekid vatre. Minska grupa OEBS-a, koju čine Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska, pruža Jermeniji sveobuhvatnu podršku oružjem. Oni su na strani Jermenije“, rekao je Erdogan govoreći u provinciji Širnak.  

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre pokušan je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

buki

18.10.2020. 19:57

Ovoliko bezobzirne drskosti koju pokazuje Erdogan, odavno nisam videla kod svetskih zvaničnika. Svi ćute i iz nekih svojih ličnih interesa mu to dozvoljavaju, dok on bahato završava genocid nad Jermenima.

prellee

19.10.2020. 12:07

Ništa oni ne mogu Erdoganu, ni Francuska, ni Engleska, a ni US. Jaki je to čovjek, jer ima jaku ideologiju, dobro je i naoružan, usto želi da bude novi sultan i da vrati nekadašnje Osmansko carstvo. Četri rata on vodi i stanovništvo Turske to ne osjeti, rat u Turskoj sa Kurdima, rat u Siriji, rat u Libiji, i sad u Nagorno Karabah...možda je sljedeći i sa Rusijom, ko zna. Diktatori jedno vrijeme su racionalni i onda polude, izgube osječaj realnosti. Isto kad je Hitler krenuo na Rusiju i to ga je sahranilo. Ko zna, možda i ovaj krene na Rusiju...