PROTIV SMO TERORIZMA, ALI... Kadirov se oglasio nakon što je Čečen odsekao glavu profesoru istorije u Francuskoj

Novosti online

17. 10. 2020. u 20:33

ПРОТИВ СМО ТЕРОРИЗМА, АЛИ... Кадиров се огласио након што је Чечен одсекао главу професору историје у Француској

Foto: EPA

ČEČENSKI lider Ramzan Kadirov izrazio je saučešće porodici nastradalog profesora istorije Samuela Patija, kojem je napadač, poreklom Čečen, odsekao glavu pred školom u predgrađu Pariza, i poručio da se Čečenija kategorički zalaže protiv terorizma u bilo kom obliku.

- Mnogo puta sam rekao i ne prestajem da ponavljam: zločinac nema nacionalnost.. Mi osuđujemo taj teroristički akt i izražavamo saučešće porodici poginulog. Istupajući kategorički protiv terorizma u bilo kom obliku, ja pozivam da se vernici ne provociraju i da im se ne vređaju verska osećanja - naveo je Kadirov u poruci na Telegramu.

Ovo, kako je dodao, nije prvi put kada u „Francuskoj pokušavaju da sve svale na Čečene“. Čečeni sa ovim događajem nemaju nikakve veze, rekao je Kadirov.

- Štaviše, Anzorov je praktično sav svoj život proveo u Francuskoj, preselivši se tamo s roditeljima u detinjstvu, rastao je s Francuzima, družio se, govori i pisao na njihovom jeziku - konstatovao je Kadirov.

On je rekao i da francusko društvo kada govori o demokratiji često to meša sa ponašanjem po kojem je sve dozvoljeno i ponašanjem nedopustivim kada je reč o islamskim vrednostima.

Kao primer je naveo karikature koje objavljuje satirični list „Šarli Ebdo“ čime su izazvali ogorčenje kod muslimana i isprovocirali napad na redakciju.

Podsetimo, u predgrađu severozapadno od Pariza u petak je napadač odsekao glavu profesoru. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač, koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike. Pretpostavka je da je napadača motivisalo to što je profesor istorije na časovima đacima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao „Alah je veliki“. Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin „islamskim terorizmom“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vjera i vjera

18.10.2020. 10:57

Bog je čoveku dao osetćaj ljubavi i praštanja. Njegova glavna sutština za nas je u zajedništvu i gradnji. Rušenje je suprotnost i ima za nad smisao zla, i zato zlo ne vezujemo za Boga. A ubijanje je rušenje! Nažalost, jedino se u islamu poziva na Boga kada se ubija sa uzvikom `Alah je najveći`. Nešto u sistemu tumačenja dogme vjernicima nije kako treba! (U Kuranu ima dobrih pouka, ali ih izgleda ne prihvataju svi jednako. Kako to?).

Aca

21.10.2020. 19:18

Nazalost covek je ubijen. Nazalost jedan mladi zivot je unisten. Zasto? Zato sto se neki od rodjenja uce da budu verski fanatici a drugi se uce da im njihova "demokratija" dozvoljava da vredjaju osecanja drugih. U Francuskoj ce biti osudjivan i proganjan onaj koji je protiv npr. gej parada i istopolnih brakova a sa druge strane u istoj toj Francuskoj se sa blagonaklonoscu gleda na vredjanje proroka Muhameda (ince sam pravoslavac da ne bude zabune). U ovom slucaju ne bih rekao da je ovaj mladic ubio profesora. pre bi se moglo reci da je verki fanatizam ubio netoleranciju i pokusaj ponizavanja drugih. Ja licno kao pracoslavac postujem druge i postujem njihova verska ubedjenja, ne pada mi na pamet da ponizavam ili ismevam pripadnike ili simbole drugih veroispovesti i kao takav imam moralno pravo da to isto trazim i za sebe. U ovom slucaju je zakazala francuska drzava kada nije procesuirala Sarli ebdo zbog vredjanja kroz formu satire a i samog profesora kada je zloupotrebio skolski sistem ne za obuku i vaspitanje nego za ucenje mladih narastaja da ne postuju druge. Sada imamo jednog mrtvog coveka i jednog unistenog mladica. Svi se moramo vratiti duhovnim vrednostima jer samo tamo je spas za sve nas (bez obzira na veroispovest). Zivi i pusti druge da zive