ČEČENSKI lider Ramzan Kadirov izrazio je saučešće porodici nastradalog profesora istorije Samuela Patija, kojem je napadač, poreklom Čečen, odsekao glavu pred školom u predgrađu Pariza, i poručio da se Čečenija kategorički zalaže protiv terorizma u bilo kom obliku.

Vjera i vjera

18.10.2020. 10:57

Bog je čoveku dao osetćaj ljubavi i praštanja. Njegova glavna sutština za nas je u zajedništvu i gradnji. Rušenje je suprotnost i ima za nad smisao zla, i zato zlo ne vezujemo za Boga. A ubijanje je rušenje! Nažalost, jedino se u islamu poziva na Boga kada se ubija sa uzvikom `Alah je najveći`. Nešto u sistemu tumačenja dogme vjernicima nije kako treba! (U Kuranu ima dobrih pouka, ali ih izgleda ne prihvataju svi jednako. Kako to?).

Aca

21.10.2020. 19:18

Nazalost covek je ubijen. Nazalost jedan mladi zivot je unisten. Zasto? Zato sto se neki od rodjenja uce da budu verski fanatici a drugi se uce da im njihova "demokratija" dozvoljava da vredjaju osecanja drugih. U Francuskoj ce biti osudjivan i proganjan onaj koji je protiv npr. gej parada i istopolnih brakova a sa druge strane u istoj toj Francuskoj se sa blagonaklonoscu gleda na vredjanje proroka Muhameda (ince sam pravoslavac da ne bude zabune). U ovom slucaju ne bih rekao da je ovaj mladic ubio profesora. pre bi se moglo reci da je verki fanatizam ubio netoleranciju i pokusaj ponizavanja drugih. Ja licno kao pracoslavac postujem druge i postujem njihova verska ubedjenja, ne pada mi na pamet da ponizavam ili ismevam pripadnike ili simbole drugih veroispovesti i kao takav imam moralno pravo da to isto trazim i za sebe. U ovom slucaju je zakazala francuska drzava kada nije procesuirala Sarli ebdo zbog vredjanja kroz formu satire a i samog profesora kada je zloupotrebio skolski sistem ne za obuku i vaspitanje nego za ucenje mladih narastaja da ne postuju druge. Sada imamo jednog mrtvog coveka i jednog unistenog mladica. Svi se moramo vratiti duhovnim vrednostima jer samo tamo je spas za sve nas (bez obzira na veroispovest). Zivi i pusti druge da zive