BRITANSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: 40 odsto biljaka pred izumiranjem

J.Ž.S.

07. 10. 2020. u 11:31

ČETRDESET odsto od otprilike pola miliona vrsta biljaka i gljivica na ivici je izumiranja i preti im nestanak, objavili su britanski naučnici.

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: 40 одсто биљака пред изумирањем

Foto: Depositphotos

U izveštaju britanskih Kraljevskih botaničkih vrtova u kome je učestvovalo 210 naučnika iz 42 zemlje procenjuje se da je 39,4 procenata biljnih vrsta i gljivica na pragu izumiranja, što je za 18 postotnih bodova više nego u studiji iz 2016. godine. To se odnosi i na 723 vrste biljaka koje se koriste u medicini.

U izveštaju se ističe da se brojne vrste biljaka koje predstavljaju potencijalni izvor hrane ili energije ne iskorišćavaju dovoljno. Naučnici su izbrojili 7.093 vrste jestivih biljaka, ali 90 odsto svetske hrane dolazi od njih samo 15, a četiri milijarde ljudi oslanja se u celosti na pirinač, kukuruz i pšenicu.

- Ovogodišnji izveštaj  odraz je sveta koji je okrenuo leđa potencijalu biljaka i gljivica kao rešenju globalnog pitanja sigurnosti hrane i klimatskih promena - rekao je Aleksandre Antonelli, direktor RBG-a.

- Zajednice su predugo prezavisne o premalo vrsta. Ne uspevamo da iskoristimo bogatstvo neverovatne bioraznolikosti koja nam se nudi i propuštamo priliku generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna