KONTROVERZNI DOKTOR RAULT O DRUGOM TALASU: Objasnio zašto je došlo do eksplozije broja zaraženih, pa poručio - pesimizam ubija pacijente

NIJE zločin dati nadu ljudima. Tim rečima obratio se juče kontroverzni francuski infektolog Didije Rault, koji je sa gradonačelnicom Marselja i predsednicom regiona priredio konferenciju za štampu u isto vreme kada i premijer Francuske Žan Kasteks, podstičući tako još jednom rivalitet između dva grada, Marselja i Pariza, ali i dva koncepta, između njega i državne vlasti, u shvatanju ove bolesti.

КОНТРОВЕРЗНИ ДОКТОР РАУЛТ О ДРУГОМ ТАЛАСУ: Објаснио зашто је дошло до експлозије броја заражених, па поручио - песимизам убија пацијенте

Foto: Novosti arhiva

- Sve treba staviti u perspektivu. Ovo je značajna epidemija, ima 800.000 mrtvih na 7,8 milijardi stanovnika. Ali, španski grip je odneo 50 miliona života na 1,9 milijardi, azijski grip 1957. je imao između milion i dva miliona mrtvih na 2,9 milijardi, honkoški grip je 1968. izazvao milion smrtnih slučajeva na 3,6 milijardi - relativizovao je čuveni marseljski stručnjak aktuelnu situaciju.

Preneo je i da su u poslednjoj godini za koju postoje raspoloživi podaci, respiratorne infekcije ubile 2,5 miliona ljudi.

- Suočeni smo, dakle, sa problemom, ali ne s problemom koji prevazilazi ono što smo videli u prošlosti - insistirao je Rault.

To je objasnio i na marseljskom primeru. Poručio je da je od početka "drugog čina" epidemije, od 15. juna, na Mediteranskoj infektivnoj klinici kojom upravlja, preminulo svega sedmoro ljudi, među kojima je bilo i veoma starih, ili onih koji su kasno stigli iz inostranstva da bi tretman bio uspešan.

Rault i dalje insistira na "svom" tretmanu hidroksihlorokinom i azitromicinom, iako je ovaj "koktel" lekova naišao na mnogobrojne kritike u svetu. Istakao je da je na njegovoj klinici do sada urađeno čak 200.000 testova na 86.000 osoba, da su 6.800 bili pozitivni, i da je ukupno bilo 169 smrtnih slučajeva, što iznosi 2,4 odsto testiranih. Od ukupnog broja pozitivnih, 4.600 su primili pomenuti tretman, najmanje tri dana. Prema Raultovim rečima, među njima je bilo svega 19 preminulih, što predstavlja smrtnost od 0,45 odsto.

Marseljski profesor je naglasio da je na ovaj način smanjena i smrtnost u staračkim domovima, sa 27 odsto koliko iznosi nacionalni prosek, na 15,5 odsto. Rault je poručio i da se u Marselju, zbog tretmana, hospitalizuje više ljudi nego u Parizu, ali da je u ovom gradu smrtnost dva puta manja nego u prestonici.

Broj pozitivnih slučajeva u Marselju je "eksplodirao" u poslednje vreme. Trenutno ima 180 inficiranih na 100.000 stanovnika, što je pet puta više od nacionalnog proseka. Pozitivno je preko 7 odsto testiranih, što je dva puta više nego u celoj zemlji. Vlasti su zato propisale obavezno nošenje maski na ulicama ovog grada u kome barovi sada moraju da prestanu s radom već u 23 sata.

Rault to objašnjava daleko većim brojem testova, ako i time što je tokom leta došlo mnogo turista, uz zaključak da se zaraza za razliku od prvog talasa sada širi među mlađima. Profesor koji je do sada više puta isticao da "nije vidovnjak", ali i da bi epidemija trebalo brzo da se povuče, naglasio je juče da ne zna koliko će još dugo sve ovo trajati, ali je i zahtevao opimizam u obraćanjima javnosti.

- Pesimizam ubija pacijentte - zaključio je Rault. 

BLAGA KLINIČKA SLIKA

U FRANCUSKOJ je broj novoinficiranih premašio broj od 5.000, koliko ih je bilo i u jeku prvog talasa, ali sada sa mnogo manje preminulih i pacijenata u bolnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju