CELA ZEMLJA STAGNIRA: Sve stoji u Nemačkoj, haos na severu države (VIDEO)

Novosti online

10. 01. 2024. u 15:41

NEMAČKI poljoprivrednici blokirali su morsku luku Bremerhaven na severozapadu zemlje i tamošnji kamionski saobraćaj, Bild izveštava da će to prouzrokovati veliku ekonomsku štetu.

ЦЕЛА ЗЕМЉА СТАГНИРА: Све стоји у Немачкој, хаос на северу државе (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Peter Kneffel/ AP

Matijas Koh, portparol Bremenporta, izjavio je:

- Luka stoji! Od ranih jutarnjih sati, oko 100 traktora blokira dva važna ulaza u luku i pruge. To znači: Ništa više ne radi! Roba ne može da se dovozi u kontejnerske brodove, što dovodi do ekstremnih kašnjenja u utovaru, a takođe se produžavaju i vreme mirovanja brodova. Ograničen je i železnički saobraćaj. Brodovi ne mogu da uđu jer je luka puna.

Dok i dalje traju protesti poljoprivrednika protiv planiranog ukidanja subvencija na gorivo, stotine hiljada ljudi suočava se danas sa otkazivanjem vozova i haosom u saobraćaju širom Nemačke, pošto je jutros počeo trodnevni štrajk mašinovođa. Na štrajk mašinovođa pozvao je sindikat GDL nakon što su propali pregovori o povećanju plata i smanjenju radnog vremena sa operaterom Dojče ban.

Učesnici protesta traže smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedeljno, povišice od 555 evra mesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra.

Mašinovođe su štrajk započele jutros u 2.00 sata, a planirano je da on traje do petka uveče, dok su teretni radnici prekinuli sinoć rad u 18.00 časova.

Dojče ban saopštio je da je stupio na snagu plan za vanredne situacije, koji uključuje veoma ograničen broj vozova u međugradskom, regionalnom i gradskom saobraćaju, prenosi Bild. Kompanija je najavila da će se za raspoloživa putovanja koristiti duži vozovi kako bi se primio što veći broj ljudi.

BONUS VIDEO: MINHEN ZATRPAN SNEGOM NAKON ZIMSKE OLUJE - Haos na putevima u južnoj Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave