CRNA STATISTIKA RATA U IZRAELU: Do danas u opsadi Gaze ubijeno 3.760 dece i 2.326 žena

Tanjug

03. 11. 2023. u 21:38

U OPSADI Pojasa Gaze u okviru rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas do danas je ubijeno 3.760 dece i 2.326 žena, što predstavlja 67 odsto svih žrtava u opsadi, a na hiljade njih je povređeno, saopšteno je danas u zajedničkoj izjavi više međunarodnih institucija i organizacija.

ЦРНА СТАТИСТИКА РАТА У ИЗРАЕЛУ: До данас у опсади Газе убијено 3.760 деце и 2.326 жена

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Svetska zdravstvena organizacija, Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Fond UN za stanovništvo i UNICEF su u zajedničkom saopštenju navele i da u proseku svakog dana bude ubijeno ili povređeno 420 dece, od kojih se neka stara svega nekoliko meseci, prenosi Gardijan.

Procenjuje se da u Gazi ima 50.000 trudnica, od kojih se više od 180 porađa svakog dana.

- Oko 15 odsto njih će verovatno doživeti komplikacije vezane za trudnoću ili porođaj i potrebna im je dodatna medicinska nega - navodi se u saopštenju.

Kako je u Pojasu Gaze zatvoreno 14 bolnica i 45 centara za primarnu zdravstvenu zaštitu, neke žene moraju da se porađaju u skloništima, u svojim domovima, na ulicama u ruševinama ili u pretrpanim zdravstvenim ustanovama, gde se sanitarni uslovi pogoršavaju i rizik od infekcije i medicinskih komplikacija je u porastu, navele su organizacije.

- I životi novorođenčadi visi o koncu. Ako bolnice ostanu bez goriva, procenjuje se da će životi oko 130 prevremeno rođenih beba koje se oslanjaju na usluge neonatalne i intenzivne nege biti ugroženi, jer inkubatori i druga medicinska oprema više neće funkcionisati -piše u saopštenju.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije