RUSKI ZVANIČNICI TVRDE: SAD nisu pozvale Putina na samit APEK

Novosti online

26. 09. 2023. u 09:53

SJEDINjENE Američke Države su obavestile Rusiju da ne nameravaju da pozovu jedan broj lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u San Francisku, saopštio je ambasador za posebne naloge Rusije i visoki zvaničnik u toj organizaciji Marat Berdijev.

РУСКИ ЗВАНИЧНИЦИ ТВРДЕ: САД нису позвале Путина на самит АПЕК

FOTO: Tanjug/AP

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da zvanična informacija o pozivu Rusije na forum APEK nije stigla u Kremlj i da, osim medijskog izveštaja, nije bilo ničega.

- SAD su obavestile Moskvu bilateralnim kanalima da ove godine neće pozvati jedan broj lidera zbog činjenice da se nalaze pod sankcijama - kazao je Berdijev.

Diplomata je dodao da ruska strana nastavlja saradnju sa Vašingtonom kako bi ga "naterala da ispuni svoje obaveze kao domaćin manifestacije".

- Ja, kao visoki zvaničnik Ruske Federacije, aktivno komuniciram sa njima i još jednom sam uputio zahtev da se pošalje poziv ruskom lideru. Odluka SAD da ne pozovu Putina na samit APEK-a pokazuje upornost konfrontacionog pristupa pitanjima multilateralne ekonomske saradnje i politizaciju čisto ekonomskog foruma - naglasio je.

Berdijev je ranije izjavio da SAD stvaraju ozbiljne prepreke punom učešću Rusije u radu APEK-a u okviru njenog predsedavanja organizaciji, naglasivši da će Moskva uzeti u obzir neprimereno ponašanje Sjedinjenih Država kao zemlje domaćina foruma na novembarskom samitu.

Visoki američki zvaničnik APEK-a Met Marej je u decembru prošle godine rekao da će Rusija dobiti poziv da prisustvuje samitu Foruma azijsko-pacifičke ekonomske saradnje čiji će domaćin biti SAD.

- Kao dobri domaćini APEK-a, SAD će pozvati Rusiju, koja je članica ove organizacije koja okuplja 21 zemlju - poručio je Marej na konferenciji za novinare u Singapuru, preneo je Rojters.

APEK  je trgovinski i ekonomski forum 21 zemlje azijsko-pacifičkog regiona. Ove godine samit će se održati od 11. do 17. novembra u San Francisku.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave