PUČ U NIGERU: Hiljade pristalica prevrata okupilo se u blizini francuske vojne baze u Nigeru

Tanjug

12. 08. 2023. u 00:15

HILjADE pristalica vođa puča u Nigeru okupilo se u danas u blizini francuske vojne baze na periferiji glavnog grada Nijameja.

ПУЧ У НИГЕРУ: Хиљаде присталица преврата окупило се у близини француске војне базе у Нигеру

Tanjug

Demonstranti su uzvikivali „dole Francuska, dole EKOWAS“, misleći na zapadnoafrički blok koji je u četvrtak odobrio raspoređivanje „snaga za obnavljanje ustavnog poretka“ u Nigeru, prenosi portal Al Arabija.

Mnogi su mahali ruskim i nigerskim zastavama i klicali u znak podrške novom lideru zemlje, generalu Abdurahamanu Tijaniju.

-Nateraćemo Francuze da odu! ECOWAC nije nezavisan, njime manipuliše Francuska, postoji spoljni uticaj, rekao je jedan demonstrant, Aziz Rabeh Ali, član studentske unije.

Izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma zbacili su sa vlasti 26. jula članovi njegove garde, na čelu sa Tijanijem..

Taj potez osudile su zemlje zapadne Afrike, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje, uključujući Francusku, bivšu kolonijalnu silu i bliskog saveznika Bazuma.

Neprijateljski skup ispred francuske ambasade 30. jula podstakao je Francusku da organizuje dobrovoljnu evakuaciju svojih građana.

Francuska ima oko 1.500 vojnika u Nigeru, poslatih da pomognu zemlji u osmogodišnjoj borbi protiv ekstremističke pobune.

Mnogi su raspoređeni u vazduhoplovnoj bazi u blizini Nijameja, objekta kojim upravljaju nigerske oružane snage.

Francuska je prošle godine povukla svoje snage iz susednog Malija i Burkine Faso, koji se takođe bore protiv ekstremista, nakon sukoba sa huntama koje su zbacile izabrane lidere.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)