USPON NEMAČKE DESNICE: Još jedna važna pobeda Alternative za Nemačku za samo nedelju dana

Novosti online

03. 07. 2023. u 08:24

DESNIČARSKA stranka Alternativa za Nemačku (AfD) prvi put je pobedila na izborima za gradonačelnika u istočnoj nemačkoj saveznoj državi Saksonija-Anhalt i ovo je njena druga izborna pobeda u nedelju dana.

УСПОН НЕМАЧКЕ ДЕСНИЦЕ: Још једна важна победа Алтернативе за Немачку за само недељу дана

Foto: Profimedia/Ilustracija

AfD je na Tviteru objavio da je ovo prvi izabrani nemački gradonačelnik iz AfD-a. Ranije je AfD imao gradonačelnika u Burladingenu u južnoj državi Baden-Virtemberg do 2020. godine, ali je on prešao u AfD tek posle izbora.

Zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu Hanes Lot pobedio je u drugom krugu izbora u saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt nezavisnog kandidata Nilsa Naumana i postao gradonačelnik grada Ragun-Jesnic. Lot (42) je dobio 51 odsto glasova, dok je 31-godišnji Nauman dobio 49 odsto prema preliminarnim rezultatima izbora.

- Potpuno sam iznenađen i oduševljen i želim da se zahvalim svim biračima - rekao je Lot, koji je od 2016. poslanik u parlamentu Saksonije-Anhalt. Rekao je da je spreman da radi za one koji nisu glasali za njega. Njegova izborna kampanja zasnivala se isključivo na opštinskim pitanjima – jačanju vatrogasne jedinice, vrtića i većeg učešća građana.

Izlaznost birača u gradu u okrugu Anhalt-Biterfeld bila je 61,5 odsto, prema zvaničnim podacima. Pravo glasa imalo je oko 7.800 ljudi. Pre samo nedelju dana, Robert Seselman je postao prvi upravnik okruga iz redova AfD-a, kada je izabran u Zonebergu u južnoj Tiringiji, državi koja se nalazi u susedstvu Saksonije-Anhalta na jugu i jednoj od šest koje su činile bivšu komunističku državu Istočnu Nemačku.

Izbor Seselmana dodatno je podstakao debatu o trenutnom usponu AfD-a, koji trenutno ima oko 20 odsto podrške u anketama širom države.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)