ŠPIJUN PRONAĐEN MRTAV U ZATVORU: Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu

Tanjug

05. 06. 2023. u 23:50

AMERIČKI dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, poznat i kao jedan od najštetnijih špijuna u istoriji SAD, pronađen je danas mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

ШПИЈУН ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЗАТВОРУ: Амерички двоструки агент који је радио за Москву

Foto: Profimedia

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, koji je 1985. započeo svoju "kriminalnu aktivnost", kada je počeo da poverljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on “kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti".

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine, i nakon što je utvrđeno da su informacije i dalje stizale do Sovjetskog Saveza, u birou je intezivirana istraga o Hansenu.

Trebalo je da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati "na delu".

-Ono što smo želeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu, rekla je bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sedištu FBI u januaru 2001, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vreme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenim na ruske račune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju