KINA POZIVA NA REFORMU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: "Treba povećati zastupljenost i glas zemalja u razvoju"

Đ. G.

01. 05. 2023. u 19:55

NAJVIŠI kineski diplomata pozvao je zemlje u razvoju da imaju više glasa u Savetu bezbednosti UN. Izjave Vang Jia usledile su nedelju dana nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo sličan predlog, rekavši da su zapadne sile prezastupljene u ključnom međunarodnom telu.

КИНА ПОЗИВА НА РЕФОРМУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН: Треба повећати заступљеност и глас земаља у развоју

Foto: Shutterstock

Tokom sastanka sa ambasadorima Kuvajta i Austrije pri UN, Tarekom Albanaijem i Aleksandrom Maršikom, u subotu, Vang je rekao:

- Reforma Saveta bezbednosti treba da podrži pravičnost i pravdu, poveća zastupljenost i glas zemalja u razvoju, omogućavajući više malim i zemljama srednje veličine da imaju više mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka saveta.

Zvaničnik, koji je odgovoran za spoljne poslove u Centralnom komitetu Komunističke partije Kine, dodao je da treba ispraviti „istorijske nepravde prema Africi“.

Kineski diplomata je to izneo uoči pregovora o reformi Saveta bezbednosti, a pregovorima će predsedavati Kuvajt i Beč.

Vang je izrazio nadu da će biti postignut konsenzus „tako da će proces reforme Saveta bezbednosti biti široko priznat... a rezultati će izdržati test istorije”.

Na turneji po Africi u januaru, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je jasno stavio do znanja da bi Peking želeo da poveća zastupljenost zemalja u razvoju u Savetu bezbednosti UN kako bi „sistem globalnog upravljanja bio pravedniji”, preneo je RT.

BONUS VIDEO: 

Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!