PILOT F-35: Moj avion nije identifikovao ruski S-300PMU-1 kao PVO cilj

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

25. 04. 2023. u 19:00 >> 19:01

RAT u Ukrajini i dalje nam donosi zanimljive priče ljudi koji su na ovaj ili onaj način uključeni u njega.

ПИЛОТ Ф-35: Мој авион није идентификовао руски С-300ПМУ-1 као ПВО циљ

Foto: Free Images Pixabay


Iako Ukrajina ne dobija najsavremenije tehnologije, one su same zasijale u ratu. Posebno u oblasti vojnog obaveštajnog rada i prikupljanja podataka. Podaci koje koriste obe strane.

Ako se Rusija oslanja isključivo na svoje obaveštajne sposobnosti izvan vizuelnog dometa u velikom opsegu, Ukrajina se oslanja na podršku zemalja članica NATO-a, a pre svega na sposobnosti Sjedinjenih Država.

Zanimljivu priču ima pukovnik američkog vazduhoplovstva stacioniran u Nemačkoj. Kreg Andrle je komandant 388. borbenog krila i govorio je za medije skoro godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu. On objašnjava da su sa njegovim F-35 vršili izviđačke misije. Prikupljanje podataka je ključna uloga u ratu, kaže pukovnik, podsećajući da nikada nije „prešao granicu“ (ušao u vazdušni prostor iznad Ukrajine).

Pukovnik Andrle kaže da su se on i njegova prikrivenost odlično pokazali u zadatku prikupljanja podataka. Ovo je jedna od glavnih funkcija aviona. Mnogi laici veruju da je F-35 dizajniran za borbu. Međutim, dizajniran je da dobija bitke bez ulaska u njih.

-Ali mlaznjak uvek prikuplja informacije. I to je radilo veoma, veoma dobro, rekao je američki pukovnik.


F-35 PROTIV S-300PMU-1

„Leteći superkompjuter“ obezbeđuje percepciju o informacijama koje daje prednost delu koji sa njim radi u vazduhu. Rat se menja, a brojnost vojske na terenu više nije toliko važna kao ispravna geolokacija neprijatelja, ili njegovih platformi pratilaca.

Međutim, pukovnik prepričava jedan od svojih neuspeha, ako se tako može nazvati sledeći incident. Vojna obaveštajna služba ga je obavestila u kom se području nalazi sistem protivvazdušne odbrane ruske vojske, model S-300PMU-1. Pukovnik je rekao da uprkos dostavljenim podacima, on i njegova letelica nisu identifikovali S-300PMU-1 kao takvog.

Foto: EPA

Prema ekspertskom mišljenju pukovnika, njegov F-35 nije identifikovao S-300PMU-1 kao takav jer je ruska PVO delovala u „režimu ratne rezerve“ (tišine).

-Ovo je režim kakav ranije nismo videli, rekao je pukovnik. Razni mediji su ovaj incident nazvali „kako je S-300 prevario F-35”. U stvari, to ne bi trebalo da nas čudi, jer to je ono što je rat - koristite svoju tehnologiju na način koji bi vam trebao dati prednost.

Zapadni eksperti komentarišu i obrnutu stranu priče. Prema njihovim rečima, ruski PVO sistemi nisu igrali tako veliku ulogu u ratu protiv Ukrajine kao što se prvobitno pretpostavljalo. Oni su igrali veću ulogu kao alat za obezbeđivanje svesti o situaciji u vazdušnom prostoru.


S-400 PROTIV SU-27

Možda najupečatljivija borba zemlja-vazduh od početka rata bila je upravo na početku rata. Izveštaji su tada potvrdili da je ruska raketa ispaljena iz S-400 (nadograđena verzija S-300) oborila ukrajinski Su-27 iznad Kijeva. Ono što je bilo izvanredno u slučaju je radarski uticaj sistema. Ovaj S-400 je bio stacioniran u Belorusiji i zahvaljujući svojim radarima identifikovao je avion iznad Kijeva i oborio ga na impresivnoj udaljenosti od 150 km. Ovaj momenat rata otkriva neke od mogućnosti ruskog S-400 i zašto je ovaj sistem tako često bio „jabuka razdora“ poslednjih godina.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

SAD se u velikoj meri oslanjaju na svoje F-35. Postoje dobri borbeni avioni sposobni da otkriju „tajne“ neprijatelja, Vašington čak namerava da izgradi svoju vazdušnu kičmu samo od takvih lovaca, zamenjujući čak i legendarni F-16. Rusija, sa svoje strane, nema toliki obim lovaca pete generacije. Su-57 se proizvodi serijski, ali ne možemo da uporedimo američku serijsku proizvodnju F-35 sa onom ruskog Su-57.


S-300PMU-1 U SIRIJI

Stoga se Moskva oslanja na svoje kopnene sisteme protivvazdušne odbrane da bi obezbedila svest o situaciji na nebu. Upotreba S-300PMU-1 za skrivanje od očiju F-35 nije slučajna. Ovo je poslednja modernizovana verzija S-300 od početka novog milenijuma. Odmah za njim dolazi S-400.

Foto: Printskrin jutjub

F-22


S-300PMU-1 je dobio rakete ne samo većeg dometa, već i veće veličine – 48N6. Domet radara i sistema je znatno povećan. Performanse i brzina su višestruko povećane u poređenju sa starijom verzijom S-300PM. Sistem je dobio bolje TVM ciljanje i ABM sposobnost. U ovoj verziji je takođe predstavljen novi i moćniji radar 30N6E TOMB STONE.

Međutim, nije prvi put, i ne samo u Ukrajini, da se ruska i američka vazdušna tehnologija susreću. Sirija je, na primer, bila jedno od mesta gde su ruski PVO sistemi dobio prilično dobre informacije o operacijama F-22 Raptor sredinom 2010. godine. Možda zato F-35 nije bio deo američke kampanje u Siriji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...