VIŠE OD 50 ODSTO IZAŠLO NA REFERENDUM: Kako je nastao PMC Vagner, VSU baca protivpešadijske mine na "svoje" stanovništvo

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

26. 09. 2022. u 20:11

NA referndumu u Donjeckoj i Luganskog narodnoj republici kao i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u prva tri dana već je izašlo više od 50 posto građana a svi koji žele mogu da glasaju zaljučno sa 27 septembrom.

ВИШЕ ОД 50 ОДСТО ИЗАШЛО НА РЕФЕРЕНДУМ: Како је настао ПМЦ Вагнер, ВСУ баца противпешадијске мине на своје становништво

Foto Tanjug/AP

Niko ne sumnja da će se velika većina izjasniti za pripajanje Rusiji. Iako ukrajinska artiljerija ne prestaje da gađa gradove u kojima se glasa na prelazima u Zaporoškoj oblasti povećao se broj onih koji se iz teritorija koje su pod vlašću Kijeva vraćaju svojim kućama smatrajući da će im biti bolje da žive u sastavu Rusije.

Pre nego što je počelo konačno prebrojavanje glasačkih listova predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin je kazao juče da su dosadašnji rezultati bolji nego što se očekivalo. On je posebno istakao da niko od 129 stranih posmatrača nije registrovao bilo kakvo kršenje pravila glasanja.

LUGANSK, Foto AP

Predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov kaže da je najbolji dokaz šta narod misli o pripajanju Rusiji to što se ovih dana naglo povećao broj onih koji se vraćaju u oblasti u kojima se održava referendum gde su živeli do početka rata.

Očevidno ogorčeni što narod na jugoistoku Ukrajine ne želi da živi pod vlašću Kijeva koji im je ukinuo elementarna prava koja su imali do 2014 godine ukrajinska vojska svakodnevno granatira teritorije gde ljudi izlaze da glasaju, a u nedelju i ponedeljak su ponovo nebo nakrili sa "leptirićima" tj. pešadijskim nagaznim minama neobičnog oblika. Ukrajinska vojska je ka Donjecku ispalila više kaseta nagaznih mina iz reaktivnih sistema "Uragan" sa ukrajinskih pozicija iz sela Karlovka koje je udaljeno od Donjecka oko 15 kilometara.

Nevolja je što kad takve mine padnu u travu deca ili stariji mogu da ih i ne primete, a ko ih nagazi može da ostane bez stopala. Novosti su o tim nagaznim minama već pisale. One su odavno zabranjene međunarodnom konvencijom koju je potpisala i Ukrajina ali ih sve jedno koristi a njeni zapadni saveznici se prave da to i ne primeću bez obzirea što stradaju civili Ukrajinci ne štede skupe američke rakete za "hajmarse". U minula 24 sata samo na gradove Luganske narodne republike ispalili su 28 raketa.

Foto Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da Vašington nikada neće priznati rezultate refernduma. On smatra da Kijev ima sva prava da vrati istočne teritorije. Međutim tako ne misle stanovnici onog dela jugoistočne Ukrajine koji su glasali na referendumu. I oni su spremni da se bore da zajedno žive sa ostalim narodnima u Rusiji. Njima je bitno da ih prihvati Rusija a uopšte ih ne zanima ko ih neće priznati. Uostalom i Krim nisu priznali kao rusku teritoriju ali to njegovim stanovnicima ne smeta jer im je bitno da žive u Ruskoj federaciji.

U ponedeljak je stupila na snagu odluka poljske vlade da ograniči ulazak građanima Rusije koji imaju šengenske vize u poljske luke i na aerodrome. Pre toga su Poljaci zabranili Rusima da ulaze u njihovu zemlju automobilima.

I u Tbilisiju su saopštili da nameravaju da zabrane muškarcima iz Rusije da ulaze u Gruziju.

Ruski Generalštab je i saopštio o raketiranju Ukrajinskih položaja i velikom broju poginulih ne samo ukrajinskih vojnika nego i plaćenika. Pogođeno je i nekoliko skladišta ukrajinskog oružja i municije.

Ruski general-lajtnant Andrej Guroljov ističe da je jako važno da kad uskoro stigne pojačanje rezervista u Ukrajini da se zaštiti i pozadina od ubacivanja ukrajinskih terorista koje šalje Kijev. Ruski mediji ovih dana su pokazali uhvaćene teroriste koje je Kijev poslao da dignu u vazduh ruske naftovode i gasovode kojima energenti teku ka Turskoj, a zatim ka Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se uskoro ispraviti sve greške koje su se dogodile prilikom delimične mobilizacije. U nekim mestima nisu bili ažurirani spiskovi pa su se u rezervu pozivali i oni koji imaju troje i više dece što ne dopuštaju ruski zakoni. Bilo je slučajeva da se pozivaju i starije osobe mada se tačno znaju granice starosti za sva zanimanja i činove.

"MUZIČARI" SU ODAVNO U DONBASU

Vlasnik kompanije "Konkord" moskovski biznismen Jevgenij Prigožin koji je osnovao privatnu vojnu kompaniju ispričao je ruskim novinarima da je "Vagner" osnovao 2014 godine.

-Kad je trebalo zaštiti Donbas od ukrajinskih nacionalista odlučio sam da osnujem privatnu vojnu kompaniju koja je kasnije dobila naziv "Vagner". Okupili smo grupu patriota i ona je već u maju 2014. bila u Donbasu. Kasnije je "Vagner" bio i u Siriji i još nekim drugom arapskim zemljama. U "Vagneru" su hrabri momci koji umeju da ratuju, kazao je Prigožin.

Moskovski ratni reporteri tvrde da su "muzičari", kako zovu vojnike "Vagnera", u prvim borbenim linijama i da su stvarno sposobni i hrabri. To su vojnici koji imaju veliko isustvo ratujući u više zemalja.

 

RUSKI HAKERI OTRILI ŠPIJUNE

Više od 1500 ukrajinskih špijuna koji su radili pod prikrićem diplomata u brojnim zemljama otrili su "Zli ruski hakeri"..Oni su imena tih ukrajinskih špijuna objavili na internet sajtu.Ti ukrajinski obaveštajci su radili i rade u dvadesetak zemalja, od SAD, Francuske,Italije pa sve do Mađarske i Grčke.

Ruski hakeri su ušli ne samo u bazu podataka Spoljno-obaveštajne službe i Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine… Na taj način su oni uporedili spiskove i utvrdili da zaista znaju ko su prave diplomate, a ko špijuni.

 

NAJUTICAJNIJI JEVREJIN U SVETU

Vladimir Zelenski je proglašen najuticajnijim Jevrejinom na svetu. List "Džeruzalem post" svake nove jevrejske godine objavljejuje po svojim kriterijima spisak 50 najuticajnijih Jevreja.

Ove godine je je na prvom mestu Vladimir Zelenski predsednik Ukrajine, a zatim slede izraelski premijer Jair Lapid. a tek na petommestu je bivši premijer Benjamin Netanjhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna