UPOZORENJE SERGEJA LAVROVA: Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za rat protiv Rusije

Novosti onlajn

24. 06. 2022. u 15:11

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, rat protiv Rusije.

УПОЗОРЕЊЕ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА: Европска унија и НАТО окупљају коалицију за рат против Русије

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Naravno, mi ćemo realno sagledavati ponašanje Evropske unije i pratićemo stvarne korake koje ona preduzima, i to kako se zemlje-kandidati pokoravaju tim zahtevima ili ipak pokušavaju da pokažu svoju nezavisnost. Ne gajimo iluzije da će postojeći rusofobski naboj EU na neki način splasnuti ili da će se izmeniti u doglednoj budućnosti ili na duge staze - rekao je Lavrov na pres-konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana u Bakuu.

Međutim, kako je ocenio, to je put koji su Evropljani izabrali.

- To je put koji, nažalost, podseća... Znate, kada je počeo Drugi svetski rat Hitler je okupio pod svojim barjakom značajan deo evropskih zemalja, ako ne i veći deo, za rat protiv Sovjetskog Saveza. Sada takođe, između ostalog i Evropska unija zajedno sa NATO-om, okupljaju takvu savremenu koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, za rat protiv Rusije. Sve ćemo to pažljivo pratiti - rekao je Lavrov.

Komentarišući davanje statusa kandidata za članstvo u EU Moldaviji i Ukrajini, Lavrov je rekao da razvoj odnosa Evropske unije sa drugim zemljama ne stvara rizike po Rusiju, jer to nije vojni blok.

- Naš stav se uvek zasnivao na tome da Evropska unija nije vojno-politički blok, stoga za razliku od NATO-a, razvoj njenih odnosa sa bilo kojim zemljama koje to žele ne stvara po nas bilo kakve pretnje i rizike. To je još jednom potvrdio predsednik Putin tokom diskusija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - rekao je Lavrov koji boravi u poseti Bakuu.

BONUS VIDEO: 

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna