NEMCI NAORUŽAVAJU GRKE: Šolc objasnio šta se krije iza tog poteza

Tanjug

31. 05. 2022. u 16:56

NEMAČKA će Grčkoj isporučiti borbena vozila pešadije kako bi vlada u Atini mogla da preda Ukrajini oružje sovjetskog tipa, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

НЕМЦИ НАОРУЖАВАЈУ ГРКЕ: Шолц објаснио шта се крије иза тог потеза

Foto: Jutjub/Militär- und Landtechnik Klaus Schröder

- Mi ćemo Grčkoj obezbediti nemačka borbena vozila pešadije - poručio je Šolc novinarima posle dvodnevnog samita lidera EU u Briselu i dodao da je postigao sporazum sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi britanska agencija, nemački kancelar nije izneo nikakve detalje o tome kakva će borbena vozila pešadije Berlin predati Grčkoj, niti kakvo će oružje Atina predati Kijevu.

- Ministarstva odbrane će razraditi detalje i brzo implementirati ovaj sporazum - rekao je on.

Kancelar Olaf Šolc se našao na udaru kritika zbog navodnog odugovlačenja isporuka naoružanja Ukrajini.

Berlin i dalje uporno odbija da Ukrajini direktno šalje teško naoružanje iako je Šolc obećao da će istočnoevropskim zemljama slati novu tehniku, u zamenu za staru sovjetsku koju bi ukrajinski vojnici mogli da koriste bez dodatne obuke, kao što je slučaj i sa Grčkom.

Sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Zimte Miler izjavila je da Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove jer se pridržava zajedničkog stava federalne Vlade i saveznika iz NATO-a po tom pitanju

Ona je tim rečima potvrdila pisanja pojedinih medija da unutar Alijanse postoji neformalni dogovor da se Ukrajini ne isporučuju zapadni modeli oklopnih transportera i tenkova.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)