MAKRONOV PUT U NEMAČKU: Susret sa Šolcom dok se Evropa nalazi u zastrašujućem pejzažu

R. V.

09. 05. 2022. u 14:59

POŠTO je osvojio drugi mandat na mestu predsednika Francuske, Emanuel Makron može da tvrdi da je istaknuti lider EU i da je dobio novi podsticaj u nastojanju da Evropu učini moćnijom i nezavisnijom, piše "Politico".

МАКРОНОВ ПУТ У НЕМАЧКУ: Сусрет са Шолцом док се Европа налази у застрашујућем пејзажу

Foto: EPA

Emanuel Makron ide ka Nemačkoj sa puno vetra - i još više ambicija - u jedrima.

Foto: Printskrin/politico.eu

Ali, kao i uvek sa Evropom, ništa se neće mnogo promeniti ako Pariz i Berlin ne povuku slične poteze. Dakle, prva Makronova poseta inostranstvu od njegovog reizbora je, naravno, putovanje u Berlin na večeru sa kancelarom Olafom Šolcom u ponedeljak, piše Politiko.

Sastanak sa Šolcom, koji je u decembru nasledio Angelu Merkel na mestu kancelara, održaće se samo nekoliko sati nakon što je Makron izneo svoju obnovljenu viziju EU na ceremoniji povodom obeležavanja Dana Evrope u Strazburu. Očekuje se da će njegov govor pokrenuti višegodišnje osetljivu temu unošenja izmena u ugovore koji su u osnovi Evropske unije.

Dvojica lidera se susreću dok se Evropa suočava sa zastrašujućim geopolitičkim pejzažom kojim dominira ruski rat u Ukrajini, ali koji je takođe oblikovan sve snažnijom Kinom i neizvesnošću u pogledu budućeg političkog pravca SAD.

- U ovom trenutku, gde se suočavamo sa najvećim spoljnopolitičkim izazovom od 1945. godine, francusko-nemački motor ima neverovatan značaj - rekla je Nikol Vestig, predsednica francusko-nemačke parlamentarne grupe u Bundestagu.

- Ako Evropa želi da brani svoje vrednosti i demokratiju, Francuska i Nemačka treba da blisko sarađuju - rekao je Vestig, poslanik liberalnih Slobodnih demokrata, jedne od tri stranke u Šolcovoj vladajućoj koaliciji.

Oslanjajući se na razgovore sa zvaničnicima, zakonodavcima i analitičarima u Francuskoj i Nemačkoj, "Politiko" je sakupio stavke koje će se verovatno naći na Makronovoj listi obaveza u Berlinu – i sagledao izazove sa kojima se suočava da ih obavi.

BONUS VIDEO:

PARADA U MOSKVI: Deo atmosfere sa obeležavanja Dana pobede na Crvenom trgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna