RUSIJA U SB UN PREDSTAVILA DOKAZE ZLOČINA UKRAJINSKIH SNAGA: Sistematsko kršenje svih humanitarnih principa

Srna

06. 05. 2022. u 21:40

RUSKE diplomate su na neformalnom zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavile dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika i ekstremističkih formacija.

РУСИЈА У СБ УН ПРЕДСТАВИЛА ДОКАЗЕ ЗЛОЧИНА УКРАЈИНСКИХ СНАГА: Систематско кршење свих хуманитарних принципа

Foto: AP Photo/Richard Drew

Predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori ne žele da se vidi realna situacija.

On je ukazao na to da Oružane snage Ukrajine razmeštaju tešku vojnu tehniku u naseljena mesta i koriste civile kao živi štit, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, prenosi "Sputnjik".

- Postoje razlozi da verujemo da ukrajinska vojska i paravojne snage sistematski krše sve ove principe. Mnogi očevici svjedoče o tome da ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit, rekao je Nebenzja.

Na sastanku je predstavljena šema kako ukrajinski vojnici razmještaju svoje pozicije pored kuća i civilnih objekata.

U prizemlju se nalaze tenkovi, u sredini su civili, a na gornjim spratovima i na krovu su raspoređeni snajperisti, vojnici sa prenosivim raketama zemlja-vazduh i teškim naoružanjem.

Ruske diplomate su pokazale snimke na kojima civili govore o tome kako su uspeli da napuste ratnu zonu. Prema njihovim rečima, ukrajinski vojnici su pucali na automobile kojima su ljudi pokušavali da se evakuišu humanitarnim koridorima.

Na jednom videu je žena kategorički demantovala umešanost ruske vojske u napad na pozorište u Marijupolju.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ranije je izjavila da će svi koji su umešani u mučenja ruskih zarobljenika biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

BONUS VIDEO: MARIUPOLJ POSLE GRANATIRANJA: DNR objavila snimke iz vazduha kako izgleda grad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić oduvao hrvatske novinare (VIDEO)