SAVEZ PROTIV MAKRONA: Strategija francuskih levičarskih partija za parlamentarne izbore u junu

I. S.

06. 05. 2022. u 20:51

SOCIJALISTIČKA partija Francuske u petak je zaključila koalicioni sporazum sa partijom krajnje levice (LFI), u nameri da zajedno nastupe na parlamentarnim izborima u junu i pokušaju da oduzmu većinu glasova partiji ponovno izabranog predsednika Emanuela Makrona.

САВЕЗ ПРОТИВ МАКРОНА: Стратегија француских левичарских партија за парламентарне изборе у јуну

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

- Od sada ćemo zajedno voditi kampanju - kaže Olivije For, lider Socijalističke partije. Minule nedelje, Zeleni i komunisti potpisali su koalicioni sporazum, te postaje očigledno da se stvara prva koalicija svih levičarskih partija u Francuskoj u poslednjih 20 godina. Predvodi je evroskeptični LFI.

Stranke i sa leve i sa desne strane francuskog političkog spektra pokušavaju da oforme koalicije da bi, 12. i 19. juna, na izborima za Donji dom francuskog parlamenta, pokušale da pobede Makronovu stranku, preimenovanu u Renesansa.

Makron je, prošlog meseca, osvojio drugi predsednički mandat, ali će mu, ako želi da sprovede svoju politiku, biti potrebna većina u parlamentu, uključujući podizanje starosne granice za penzionisanje sa 62 na 65 godina, čemu se protive i levica i desnica.

Levičarski blok se oblikovao pod vođstvom Žan-Lika Melanšona, šefa LFI, koji je prošlog meseca zamalo propustio da uđe u poslednju rundu drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj. Melanšon je bio treći sa oko 22 odsto glasova u prvom izbornom krugu, odmah iza kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen. Predsednički kandidat socijalista An Idalgo osvojila je tek oko 1,7 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!