TRIJUMF U DUBOKO PODELJENOJ ZEMLJI: Iako je osvojio novi mandat, možda Makron neće moći faktički da vlada, sve zavisi od izbora u junu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 04. 2022. u 19:33

ZNAM da su mnogi glasali za mene ne zbog mojih ideja, već da bi zaustavili krajnju desnicu. Ove reči Emanuela Makrona, koje je izgovorio u izbornoj noći, u nedelju, kada je saznao da je reizabran na još jedan petogodišnji mandat, najbolje ilustruju političku situaciju u kojoj se trenutno nalazi Francuska. Jer, lako može da se dogodi da Makron bude predsednik koji neće moći faktički da vlada, imajući u vidu da već u junu predstoje parlamentarni izbori na kojima je rezultat u izuzetno podeljenoj zemlji krajnje neizvestan.

ТРИЈУМФ У ДУБОКО ПОДЕЉЕНОЈ ЗЕМЉИ: Иако је освојио нови мандат, можда Макрон неће моћи фактички да влада, све зависи од избора у јуну

Foto AP

Makron je ukupno osvojio 58,5 odsto glasova, a Marin le Pen 41,5. Novom-starom predsedniku poverenje je dalo 18,7 miliona Francuza s pravom glasa, dok je kandidatkinji iz redova Nacionalnog okupljanja podršku pružilo 13,2 miliona sunarodnika. U manjim mestima su prošli jednako, a u velikim gradovima Makron je bio u prednosti. Za aktuelnog stanara Jeliseja su više glasali oni s većim stepenom obrazovanja, dok su uz Marin le Pen više bili radnici.

To jeste značajna razlika, ali treba imati u vidu da je ovo najbolji rezultat koji je ikada osvojila krajnja desnica na predsedničkim izborima u Francuskoj i da reflektuje frakturu društva. Ako se tome pridoda četvrtina glasača iz prvog kruga koji su stali iza krajnjeg levičara Žan-Lika Melanšona i isto toliko onih koji su odlučili da ne glasaju s rekordnom apstinencijom u poslednjih pola veka od 28 odsto, jasno je da je Francuska rascepljena i duboko ušančena na četvoro.

To najbolje pokazuju i protesti koji su izbili širom Francuske. Nije prošao ni sat od reizbora Makrona, u više gradova na ulice su izašli nezadovoljni, uglavnom mladi građani, koji su se sukobili sa snagama reda, kao što se to dogodilo u glavnom gradu. Skupovi su organizovani i u Renu, Monpeljeu, Lionu, Strazburu, Nantu, Marselju... Pod budnim okom policije manifestanti su uzvikivali "Ni Makron, ni Le Pen", a neke od parola su glasile "Ni fašisti, ni liberali". Oni Makrona smatraju "predsednikom bogatih". Makron je, inače, noć posle pobede odlučio da provede u rezidenciji Lanterna u Versaju.

Emanuel Makron je poručio da ga ovi glasovi, i Marin le Pen, i onih koji su "ćutali" listićima, obavezuju. Nije dao pristalicama da zvižde pri pomenu imena Le Penove, ističući da je sada predsednik svih Francuza.

- Ova nova era neće biti nastavak prethodnog petogodišnjeg mandata - najavio je i poručio da će pažnju usredsrediti na ravnopravnije društvo, Francusku kao veliku ekološku naciju, na "nezavisniju Francusku i jaču Evropu".

Moraće da se pobrine više i za bezbednost, imigraciju, kupovnu moć, da "izbriše" nasleđe kovida koje još pritiska naciju. Naročito će biti važno da se usredsredi na mlade, koji su masovno okrenuli leđa obema opcijama, i liberalnom kapitalizmu i krajnjoj desnici. "Treći čovek" Žan-Lik Melanšon, koji je u prvom krugu dobio najviše glasova upravo među mladom generacijom, već je započeo kampanju okupljanja levice, ciljajući premijersku funkciju, ističući da "Makronova predsednička monarhija pliva u okeanu apstinencije".

Većini na predstojećim parlamentarnim izborima se nada i Marin le Pen, uz podršku tvrđeg krila desnice oličenog u ličnosti Erika Zemura. Makron, s druge strane, očekuje da se potvrdi tradicija i da birači daju novoizabranom šefu države skupštinsku većinu da sprovede u delo svoj program. Ipak, poslednja ispitivanja pokazuju da 56 odsto Francuza, dakle više od polovine, želi kohabitaciju.

Emotivan, duboko dirnut, gotovo suznih očiju u pojedinim trenucima, Makron se u nedelju na Marsovim poljima kod Ajfelove kule u Parizu zahvalio svima koji su mu dali glas. Na dolasku je neprestano zastajao, sijao od sreće i pozdravljao se sa pristalicama. Do bine je stigao držeći se za ruke sa suprugom Brižit, u pratnji veće grupe dece, uz zvuke evropske himne "Oda radosti", pre nego što je, na kraju, akapela odjeknula "Marseljeza". Ova slika je bila potpuno drugačija od one pre pet godina, kada je, stupajući na vlast, potpuno usamljen koračao trgom ispred Luvra. Mnogi su i u ovome videli simboličnu poruku da će ubuduće manje samostalno donositi odluke.

Na Zapadu mnogima je laknulo posle izbora Makrona, jer su bili svesni da bi, u suprotnom, došlo do političkog potresa.

MARIN LE PEN NE ODUSTAJE

MARIN le Pen je poručila da su milioni Francuza glasali za promene i naglasila da je odlučnija nego ikad da nastavi borbu u odgovoru na iskazanu zabrinutost Francuza.

- Počinjemo večeras veliku borbu za parlamentarne izbore - istakla je Le Penova samo desetak minuta pošto je izgubila predsedničku trku i poručila da "istorijski skor stvara nadu za veliki broj poslanika."

UBIJENO DVOJE

POLICAJCI su u Parizu ubili dvoje ljudi, a jednog ranili, kada su automobilom pokušali da nalete na njih, prilikom jedne kontrole u centru grada, nešto pre ponoći. U ovom trenutku nije utvrđena veza između ovog događaja sa izbornom noći.

ČESTITKA PREDSEDNIKA VUČIĆA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je reizbor Emanuelu Makronu. U čestitki, između ostalog, stoji:

- Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju Emanuel Makron, primite srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Francuske. Poverenje koje su Vam građani i ovoga puta ukazali nesumnjivo potvrđuje da je Vaše vođstvo zasnovano na onim načelima i vrednostima koje su duboko ukorenjene u narodu Francuske. Sloboda, jednakost i bratstvo i jesu neprolazni i univerzalni principi čije suštine svi treba da se podsetimo, pogotovo u sadašnjem istorijskom trenutku, možda više nego ikada pre. Deleći upravo ove vrednosti, Srbija i dalje ostaje posvećena jačanju odnosa sa Francuskom, koji su zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave