SEVERNA KOREJA OSUDILA NAMERE FINSKE I ŠVEDSKE: "SAD i Zapad koriste ukrajinsku krizu kao priliku za zatezanje mreže oko Rusije"

Tanjug

06. 05. 2022. u 17:13

MINISTARSTVO spoljnih poslova Severne Koreje danas je osudilo pokušaj Švedske i Finske da se pridruže NATO paktu, koji podržava SAD, jer bi to moglo da pogorša bezbednosnu situaciju u Evropi.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ОСУДИЛА НАМЕРЕ ФИНСКЕ И ШВЕДСКЕ: САД и Запад користе украјинску кризу као прилику за затезање мреже око Русије

Foto AP

To je objavila novinska agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje severnokorejskog ministarstva, koje je navelo da bi eventualno članstvo Švedske i Finske u NATO-u „samo zaoštrilo vojnu konfrontaciju s Rusijom i uzdrmalo vojni balans u oblasti Baltičkog mora“, prenosi TASS.

Napomenuto je da je 28. aprila američki državni sekretar Antoni Blinken saopštio da bi Vašington sigurno podržao zahteve iz Helsinkija i Štokholma za pristupanje u evroatlanski savez.

Foto: Profimedia

- Navedene činjenice dokazuju da SAD i Zapad koriste ukrajinsku krizu kao priliku za zatezanje mreže oko Rusije, a takvih potezi izazvaće sve snažnije reakcije Moskve - kaže se dalje u saopštenju ministarstva iz Pjongjanga.

List Tajms izvestio je prošlog meseca da bi dve baltičke zemlje mogle da uđu u NATO već u leto ove godine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da bi, ukoliko Švedska i Finska to urade, Moskva sprovela sve adekvatne odbrambene mere.

 

BONUS VIDEO:

KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri