NUDE TAOCE ZA HRANU I LEKOVE: Ukrajinskim vojnicima u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju ostaje sve manje prostora za preživljavanje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

05. 05. 2022. u 19:47

Ukrajinski vojnici koji se još nalaze u podrumima "Azovstalja" poručili su rukovodstvu ruskog štaba koje komanduje oslobađanjem te čeličane da su spremni da puste civile ako zauzvrat dobiju hranu i lekove. Oni za 15 civila traže tonu hrane i lekova i kažu da više neće bez "kompenzacije" otpuštati civile.

НУДЕ ТАОЦЕ ЗА ХРАНУ И ЛЕКОВЕ: Украјинским војницима у челичани Азовстаљ у Маријупољу остаје све мање простора за преживљавање

Foto AP

I ranije se znalo da rukovodstvo nacionalističkih bataljona Azov koristi civile kao živi štit, ali najnovija ponuda razmene najbolje pokazuje u kakvom se stanju nalaze. Do sada su se oni nadali da će Zapad uspeti da ih oslobodi, jer se među njima nalaze i strani državljani.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, kaže da su zahtevi ukrajinskih nacionalističkih jedinica u "Azovstalju" slični zahtevima terorista u Siriji i sličnim konfliktnim područjima.

Savetnik ministra ukrajinske policije Anton Geraščenko tvrdi da su ruske snage, zahvaljujući električaru koji je radio u "Azovstalju", saznale tačan položaj podzemnih prolaza u podzemlju čeličane i sada napadaju deo po deo. To je potvrdio i David Arahamija, rukovodilac ukrajinske delegacije na pregovorima, inače šef parlamentarne grupe vladajuće partije Sluga naroda u Vrhovnoj radi (parlamentu).

Sa druge strane, Peskov je kazao da ruski predsednik nije davao novu komandu oko "Azovstalja". I dalje je na snazi ona da se ne ide u napad da ne bi ginuli ljudi. Putin je naredio da se napravi jak obruč da iz čeličane niko ne bi mogao da pobegne. Svi civili mogu nesmetano da odu gde žele, a vojnicima se garantuju život i medicinska pomoć, ali će svi imati status zarobljenika.

U Moskvi je, u sredu uveče, saopšteno da će humanitarni kooridori za civile biti otvoreni 5, 6. i 7. maja od osam do 18 sati. Civili koji izađu iz "Azovstalja" mogu da biraju na koju će stranu i biće prevezeni autobusima Međunarodnog Crvenog krsta. Što se tiče vojnika oni mogu da izađu sa belom zastavom i bez oružja. Posle toga proći će trijažu kao zarobljenici.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da su 344 osobe evakuisane 4. maja iz Marijupolja, Berdjanska, Vasiljevke i još nekih mesta i da su među njima žene, deca i starci. Svi su stigli u Zaporožje.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da je u istočnu Ukrajinu krenuo novi odred dobrovoljaca koji su bili na obuci u gradu Gudermesu. Svima su plaćeni troškovi dolaska u Čečeniju na pripreme za odlazak u Ukrajinu, a i svi dobijaju po 53 dolara dnevno.

Ruski vojnici su zarobili ukrajinski tenk T-64 kod grada Krasni Liman, koji koristi retku zapaljivu municiju MDZ-M. Čim se pogodi neki objekt, vatra počne da se širi. Tenk T-64 BM napravljen je na osnovu sovjetskog tenka T-64 B koji je dobio bolju zaštitu i modernija sredstva za gađanje. Na bojištima Ukrajine već su primećeni tenkovi koji su stigli iz Poljske. Prema podacima UN od 24. februara do 3. maja, u Ukrajini je poginulo 3.238 civila od kojih je 227 dece, a ranjeno je 3.397 ljudi. U UN kažu da je broj nastradalih znatno veći.

Foto AP

Ruska avijacija i raketne jedinice su i u četvrtak gađale ukrajinske položaje, vojne aerodrome i skladišta. Na aerodromu "Kanatovo" kod Kirovograda, pogođeno je više aviona. U Nikolajevu su pogođeni veliko skladište municije i rezervoari goriva. U minula 24 sata Rusi su gađali 93 vojna objekta. U ruskom ministarstvu odbrane tvrde da su uništena tri ukrajinska aviona "su-24", "su-27" i "su-25" kao i 14 bespilotnih letilica.

Na drugoj strani ukrajinska vojska i dalje gađa ciljeve u belgorodskoj oblasti na teritoriji Rusije. U četvrtak su gađana dva sela.

Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev tvrdi da je sada glavni cilj ruskih raketnih jedinica i avijacije da unište ne samo skladišta, nego i železničke čvorove kojima se oružje dobijeno od Zapada prebacuje ukrajinskoj vojsci na Istočnom frontu. Ukrajinska železnica je elektrifikovana, pa zbog toga Rusi gađaju trafostanice kako bi se zaustavio promet.

- Gađane su teretne železničke stanice u zapadnoj Ukrajini, a zatim u centralnoj. Takođe su gađani železnički koloseci pred mostovima u Zaporožju i Dnjepropetrovsku. Mora da se nastavi uništavanje infrastrukture da to zapadno oružje ne može da dođe do fronta - kaže Jevsejev. On objašnjava da je jedan od problema što Ukrajina prevozi oružje u kompozicijama gde ima i putničkih vagona, pa vojska ne gađa takve vozove da ne poginu civili.

- Rusija će uspeti da zaustavi dovoženje zapadnog oružja, ali je mnogo važnije to što Ukrajina ima sve veće gubitke u ljudstvu i moja je prognoza da će u Donbasu doći do prelomnog trenuta u drugoj polovini maja - veli ovaj ekspert.

- Jedan broj njihovih vojnika će se predati, a jedan će uspeti da se povuče sa položaja koji su sada sve vreme pod artiljerijskom vatrom i naletima ruske avijacije, pa čim izađu iz šumskih masiva biće na brisanom prostoru.

Savetnik predsednika Zelenskog Aleksej Arestovič izjavio je da bi ukrajinske snage mogle da krenu u kontranapad krajem juna i početkom jula. Arestovič kaže da sve zavisi od toga koliko će oružja dobiti sa Zapada.

- Prve partije oružja koje mogu da zaustave neprijatelja stići će tek krajem maja i početkom juna, a da se pripremimo za kontranapad treba nam još nekoliko nedelja - poručio je Arestovič.

VAŠINGTON DEMANTUJE "NjUJORK TAJMS"

POSLE pisanja "Njujork tajmsa" da su Ukrajinci uspeli da ubiju neke ruske generale, zahvaljujući informacijama koje su dobili od Amerikanaca, iz Vašingtona je stigao indirektan demanti. List je pisao da su Amerikanci, zahvaljujući vojnim i civilnim komercijalnim satelitima, saznali mesto gde se nalaze visoki ruski oficiri. Koliko je njih poginulo, ne navodi se.

- Mi pomažemo Ukrajincima informacijama na bojnom polju, a ne da ubijaju ruske generale - kažu u Vašingtonu.

- Naš vojni vrh zna da Amerikanci i Britanci, kao i NATO, stalno šalju informacije i vojne parametre ukrajinskim oružanim snagama - komentarisao je ovu vest Dmitrij Peskov.

TEŽE NEGO ZA VREME KUBANSKE KRIZE

PROFESORKA Nina Hruščova, unuka pokojnog generalnog sekretara KPSS Nikite Sergejeviča Hruščova, koja predaje međunarodne odnose u Njujorku, kaže da je sadašnja situacija znatno gora nego ona za vreme Kubanske krize i da je plaši to što nijedna strana neće da popusti.

- Bez obzira na žestoku retoriku Nikite Hruščova i predsednika SAD Džona Kenedija, oni su se brzo dogovorili i spasli svet od atomskog rata - priseća se Nina Hruščova.

LUKAŠENKO: KIJEV NEĆE PREGOVORE

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da rukovodstvo u Ukrajini nije zainteresovano za pregovore sa Rusijom i ističe da ukrajinske vlasti provociraju Rusiju. - Mi smo, kao susedna zemlja, učinili sve da dođe do pregovora između Rusije i Ukrajine, jer želimo da nastupi mir - kaže Lukašenko dodajući da "u Kijevu nisu spremni za dogovor". Sa Lukašenkom se slaže član ruske pregovaračke grupe Leonid Slucki.

- Problem je što Ukrajina odustaje od svojih predloga. Svaki dan menjaju pozicije. Zbog toga sve ide teško i sve je manje optimizma da se pregovori mogu završiti uspešno - veli Slucki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije