"GRANICA JE OVOG PUTA PREĐENA": Izrael traži izvinjenje od Rusije zbog izjave Lavrova o Jevrejima i Hitleru

Novosti onlajn

02. 05. 2022. u 20:35

MINISTAR spoljnih poslova Izraela Jair Lapid zatražio je izvinjenje ruske strane zbog izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o Jevrejima i Hitleru.

ГРАНИЦА ЈЕ ОВОГ ПУТА ПРЕЂЕНА: Израел тражи извињење од Русије због изјаве Лаврова о Јеврејима и Хитлеру

Foto: Piksabej

Naime, povod je izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je u intervjuu za italijansku TV kompaniju „Medijaset“ rekao da u Ukrajini postoji nacifikacija, te da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak), „Ajdar“ i drugih jedinica nose nacističke simbole i tetovaže – kukasti krst. Lavrov je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „iznosi argument - kako je moguće da kod njih postoji nacifikacija, kad je on Jevrejin“. Lavrov je konstatovao da „možda greši, ali je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi“, te da „to apsolutno ništa ne znači, jer mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti, po pravilu, Jevreji“.

- Izjava ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova je skandalozna. Hitler nije bio Jevrejin i Jevreji se nisu međusobno ubijali tokom Holokausta. Ulažemo sve napore kako bismo održali dobre odnose sa Rusijom, ali sve ima granicu i ovog puta je ona pređena. Ruska Vlada treba da se izvini i nama i celom jevrejskom narodu - rekao je Lapid.

Premijer Izraela Naftali Benet je naveo da je nedopustivo korišćenje tragedije Holokausta u političke svrhe.

- Sa posebnom ozbiljnošću tumačim izjavu ministra spoljnih poslova Rusije. Njegove reči nisu tačne, a njihova poruka je pogrešna. Cilj takve laži je da se sami Jevreji optuže za najstrašnije zločine u istoriji koji su izvršeni nad njima i samim tim da se oslobode odgovornosti neprijatelji Izraela - rekao je premijer.

Benet je ponovio da u savremenoj istoriji nije bilo tragedije ravne Holokaustu.

Sa saopštenjem se oglasio i Memorijalni centar za žrtve Holokausta „Jad Vašem“ koji je osudio izjavu Lavrova, ističući da su „neutemeljene tvrdnje o jevrejskom poreklu Hitlera“.

Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov pozvan je ranije na razgovor u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi objasnio reči Lavrova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)