FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA: Evropa će ponovo doživeti naftni šok kao 1973.

Novosti online

09. 03. 2022. u 15:59

FRANCUSKI ministar privrede i finansija Bruno Le Mer upozorio je da će porast cena energenata izazvan ruskom vojnom operacijom u Ukrajini imati posledice uporedive sa vanrednom situacijom na tržištu nafte iz 1973. godine.

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: Европа ће поново доживети нафтни шок као 1973.

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

Govoreći na konferenciji u Parizu ove srede, šef francuskog ekonomskog odeljenja rekao je da je trenutna energetska kriza „uporediva po intenzitetu i ozbiljnosti sa naftnim šokom iz 1973. godine“, prenosi Frans pres (AFP).

„Reakcija (na tržištu nafte) je 1973. izazvala inflatorni šok koji je primorao centralne banke da naglo podignu stope, što je potom zaustavilo rast (cena nafte), podsetio je Le Mer. „Ima ime, stagflacija, i to je ono što želimo da izbegnemo 2022.

Prvu naftnu krizu početkom 1970-ih pokrenuo je takozvani Jom Kipurski rat, kada su egipatske i sirijske snage pokrenule ofanzivu na Izrael. Šest arapskih članica naftnog kartela OPEK-a tada je objavilo embargo na izvoz u zemlje koje podržavaju Izrael, posebno u Sjedinjene Države. Cena nafte je učetvorostručena u oktobru 1973. na 11,65 dolara po barelu za nekoliko sati, što je izazvalo recesiju u zapadnim zemljama i dovelo do velike inflacije, primećuje AFP.

BONUS VIDEO: RUSI OBJAVILI MOĆAN SNIMAK: Uništavanje ukrajinskih oklopnih vozila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)