UPOZORENJE ODKB ZAPADU: Aktivnost NATO-a pored naših granica ne doprinosi jačanju bezbednosti

Novosti online

23. 01. 2022. u 20:18

VOJNA aktivnost zemalja NATO-a u blizini granica ODKB u istočnoj Evropi ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu, potrebno je smanjiti stepen napetosti, izjavio je generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Stanislav Zas.

УПОЗОРЕЊЕ ОДКБ ЗАПАДУ: Активност НАТО-а поред наших граница не доприноси јачању безбедности

Foto: EPA

-Sve u svemu, militarizacija istočnoevropskog regiona u blizini zapadnih granica ODKB-a, pojačana vojna aktivnost na tim granicama, ne doprinosi jačanju bezbednosti svih naših zemalja, pre svega u istočnoevropskom regionu. Stvara određeni izvor pretnji, rekao je Zas za televiziju „ONT“ komentarišući aktivnosti zemalja NATO-a na granicama Belorusije.

-Zbog toga smatramo da je važno da se smanji taj stepen konfrontacije, napetosti i vojne aktivnosti, istakao je on.

Zas je dodao da je potrebno da se potraže drugi načini za osiguravanje bezbednosti.

-Mi sada smatramo ODKB za prilično efikasno sredstvo za osiguravanje bezbednosti u zoni odgovornosti ove organizacije. Na kraju krajeva, mi imamo pravo da koristimo naše kolektivne odbrambene snage na teritoriji naših država. Van granica naših država – samo mirovne jedinice, mirovni kontigenti i to samo rezolucijom Saveta bezbednosti UN. Ali u granicama naših teritorija, naše zone odgovornosti – za nas je to zapravo instrument za kolektivno osiguravanje bezbednosti svih naših država, objasnio je generalni sekretar organizacije.

Zas je dodao da postoje planovi da se na jesen održi međunarodna konferencija o bezbednosti uz učešće svih država-članica organizacije i uz učešće predstavnika drugih država i međunarodnih organizacija.

Foto Tanjug/AP

-Nadamo se dijalogu na visokom nivou o bezbednosnim pitanjima na našem evroazijskom prostoru, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSI PODIGLI DVA BORBENA AVIONA ZBOG AMERIKANACA Snimak objavilo rusko Ministarstvo odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

EKSPLOZIJA GASA U NIGERIJI: Devetoro poginulih, srušila se zgrada