KINA O KRIZI EVERGANDEA: Prodajom imovine u inostranstvu izmiriti dug

Tanjug

21. 01. 2022. u 15:56

VLADA provincije Guangdong, koja vodi restrukturu kineske nekretninske grupe Evergrande, želi da se prodajom imovine te kompanije u inostratsntvu otplati njen spoljni dug, prema današnjem izveštaju medija koji je ulio nade stranim investitorima da će im se vratiti uložena sredstva.

КИНА О КРИЗИ ЕВЕРГАНДЕА: Продајом имовине у иностранству измирити дуг

Foto Tanjug/AP

Provajder finansijskih informacija, firma Red, objavila je da vlada u Guangdongu, gde se nalazi sedište Evergrandea, namerava da objavi okvirni plan za restrukturiranje duga do marta, kojim bi 60-procentni vlasnički udeo predsednika te grupe Hui Ka Jana mogao da bude zbrisan, izveštava Rojters.

Pozivajući se na dva neimenovala ali dobro obaveštena izvora, Red je naveo da provincijska vlada predlaže da investitori, odnosno kompanije u državnom vlasništvu kupe imovinu Evergrandea i da se prihod od prodaje imovine u inostranstvu koristi za plaćanje njenog stranog duga.

Dok većina investitora očekuje da će kineske organizacije koje vodi država pomoći da prosec restukture protekne glatko, pojedini izražavaju zabrinutost da će Peking iskoristiti prihode od eventualne prodaje imovine kako bi prioritet dao otplati duga domaćim ulagačima.

Vlasti Guangdonga su finalizovale okvirni dokument i podnele ga kineskoj vladi ove nedelje, navodi Red i dodaje da će detaljan predlog restrukturiranja Evergrandea biti objavljen do oktobra.

Evergrande je najzaduženija nekretninska kompanija na svetu sa više od 300 milijardi dolara obaveza, uključujući skoro 20 milijardi dolara po osnovu međunarodnih obveznica, čije servisiranje je u docnji nakon niza propuštenih rokova za plaćanje kupona krajem prošle godine.

Akcije ove kompanije su pale za 0,6 odsto pre objave Redovog izveštaja.

Red je takođe naveo da bi udeo predsednika Evergrandea Hui Ka Jana od 59,78 odsto u Evergrandeu mogao da bude zbrisan nakon završetka restrukturiranja jer je najveća kineska građevinska kompanija „izuzetno nesolventna“.

BONUS VIDEO - VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeni Srbi, poternica izdata i u Bugarskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEĆEMO NEZAVISNOST, HOĆEMO DA BUDEMO DEO RUSIJE! Stremousov o pripajanju Hersonske oblasti - Referendum sada je gubljenje vremena