STIŽE POJAČANJE AMERIKANCIMA U SIRIJI? Konvoj sa tenkovima i oklopnim transporterima uputio se ka naftnom polju

P. Z. S. / Sputnjik internacional

09. 01. 2022. u 17:06

SAD i njihovi saveznici – milicija Sirijske demokratske snage kojom dominiraju Kurdi, održavaju kontrolu nad većim delom severoistočne Sirije – uključujući i do 90 odsto regiona za proizvodnju nafte u ratom razorenoj zemlji i veći deo njene žitnice.

СТИЖЕ ПОЈАЧАЊЕ АМЕРИКАНЦИМА У СИРИЈИ? Конвој са тенковима и оклопним транспортерима упутио се ка нафтном пољу

Foto: Tanjug/AP


Pentagon je navodno pojačao svoje prisustvo u blizini jednog od najvećih sirijskih naftnih polja nakon minobacačkih napada na veliku američku bazu u toj oblasti.
-Američke snage sa sjedištem u Iraku poslale su vojno pojačanje koje se sastoji od 30 kamiona koji su prevozili oklopna vozila, tenkove i buldožere, rekli su izvori koji su upoznati sa situacijom za tursku novinsku agenciju Anadolu.

Rečeno je da je pojačanje ušlo u četvrtak u severoistočnu sirijsku provinciju Al-Hasakah i sprovedeno u američki garnizon u blizini naftnog polja Al-Omar u provinciji Deir ez-Zor.

Zalihe su navodno uključivale kutije za koje se veruje da sadrže municiju, uključujući rakete. Konvoj je duž rute pratila kurdska milicija i par američkih helikoptera koji su leteli iznad njih.

Baza u kojoj se nalaze koalicione trupe predvođene SAD u severoistočnoj Siriji bila je meta minobacačke vatre krajem decembra, a novi udari su u utorak pogodili američku bazu u blizini polja Al-Omar.

„Milicije koje podržava Iran“ – Pentagonov izraz za sirijske ili iračke militante koji se bore protiv DAEŠ-a (ISIS) i drugih terorističkih grupa uz podršku Irana, okrivljene su za incident od utorka.

Nakon druge runde napada, koalicija je pokrenula vazdušne napade u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor, u blizini iračke granice, navodeći „neposrednu pretnju“ daljih udara na njene snage. Pentagon je opravdao napade kao "samoodbranu" i rekao da postoji "ozbiljna pretnja nevinim civilima" koju predstavljaju raketni napadi na američke objekte.

Američka ispostava u blizini polja al-Omar bila je izložena višestrukim napadima poslednjih meseci. Sredinom decembra, lokalni izvori su za Sputnjik rekli da su se iz baze mogle čuti najmanje četiri različite eksplozije, pri čemu su se vide oblaci dima kako se dižu iz objekta i nekoliko dronova lansiranih iznutra nakon jednog takvog udara.

SAD imaju najmanje 900 vojnika u Siriji (iako su zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta optuženi iz Bele kuće da prikrivaju prave brojke), a mnogi od njih su stacionirani u ili blizu strateških objekata na severoistoku zemlje, uključujući njena velika naftna i gasna polja. Za razliku od Trampove administracije, koja se otvoreno hvalila da je „uzela“ i „zadržala“ sirijsku naftu od njenih pravih vlasnika – vlade Damaska, Bajdenova administracija je uglavnom ćutala o operacijama američkih trupa, tvrdeći da su američke snage u zemlji da je čuvaju od DAEŠ-a.

Predsednik Bašar Asad i drugi sirijski zvaničnici su više puta zahtevali da sve američke snage – i sve druge zemlje koje ilegalno raspoređuju trupe u Arapskoj Republici, uključujući Tursku, odmah povuku svoje snage i pokažu poštovanje prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije. Damask je obećao da se neće zaustaviti sve dok se sva teritorija zemlje, uključujući Golansku visoravan, okupiranu od Izraela, ne vrati pod njegovu jurisdikciju.

Okupacija severoistočne Sirije koju predvode SAD sprečila je Damask da pristupi do 90 procenata svojih naftnih resursa i lišila zemlju samodovoljnosti u energetskoj i prehrambenoj bezbednosti – koje je uživala pre rata.

Snage sirijske vlade i lokalno stanovništvo nisu mirno prihvatili okupaciju, a mediji redovno izveštavaju o incidentima kada su trupe i civili blokirali puteve konvojima američke vojne opreme. Takvi incidenti se ne završavaju uvek mirno. Sredinom 2020. godine, pokušaj sirijske vojske da blokira američki konvoj doveo je do vatrenog okršaja, pri čemu je jedan sirijski vojnik poginuo, a dva su ranjena. Pentagon je prvobitno okrivio sirijsku stranu za nasilje, ali je interna istraga krajem prošle godine otkrila da se narednik voda američke vojske suočava sa vojnim sudom jer je izazvao incident i pokušao da prikrije svoju ulogu.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!