HAOS U KAZAHSTANU ZBOG CENE GASA: Masovne demonstracije, odjekuju šok bombe - uvedeno vanredno stanje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 01. 2022. u 23:02

NA CENTRALNOM trgu u Alma Ati, prestonici Kazahstana, policija je upotrebila šok bombe i suzavac na demonstrante. Predsednik Kasim Žomart Tokajev poziva narod na mudrost.

ХАОС У КАЗАХСТАНУ ЗБОГ ЦЕНЕ ГАСА: Масовне демонстрације, одјекују шок бомбе - уведено ванредно стање (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Vladimir Tretyakov

Policija je upotrebila specijalna sredstva u samoodbrani i potisnula demonstrante sa trga kojih je bilo oko 1000.

U gradu je uvedeno vanredno stanje.

Nešto ranije, predsednik republike Kasim Žomart Tokajev obratio se naciji zbog talasa protesta koji su prvih dana nove godine zapljusnuli Kazahstan usled naglog rasta cena gasa.

Predsednik je pozvao narod na mudrost i da ne podležu provokacijama spolja i iznutra.

- Pozivi da se napadaju civilni i vojni objekti su protivzakoniti.To je prekršaj za koji sledi kazna. Vlast neće pasti, ali nam je potreban, ne sukob, već uzajamno poverenje i dijalog - rekao je Tokajev.

Prema rečima Tokajeva, na kartu je stavljeno blagostanje Kazahstanaca i mesto države u savremenom svetu.

- Sve legitimne molbe i zahtevi sa vaše strane biće pažljivo razmotreni, doneće se odgovarajuće odluke. Sutra će biti održan radni sastanak o svim ovim pitanjima - zaključio je predsednik.

U najvećim gradovima u Kazahstanu ne rade mesindžeri i društvene mreže. Mobilni operateri su potvrdili da su veze loše, ali navode da to nema nikakve veze sa protestima.

Početkom godine stanovnici gradova Žangaozen i Aktau, koji se nalaze u Mangistauskoj oblasti na zapadu zemlje gde se eksploatiše nafta, izašli su na proteste zbog dvostrukog povećanja cena tečnog naftnog gasa. Kako je saopštilo Ministarstvo energetike Kazahstana, od 1. januara cene se formiraju na berzama na osnovu ponude i potražnje. Tokajev je naložio da se formira komisija koja je analizirati situaciju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)