TURSKI DRON MEJD IN UKRAJINA: Kijev pokrenuo proizvodnju bespilotnih letelica „bajraktar TB2“

Novosti online

25. 12. 2021. u 17:19

UKRAJINA je pokrenula proizvodnju turskih udarnih bespilotnih letelica „bajraktar TB2“, izjavio je šef kabineta predsednika zemlje Andrej Ermak.

ТУРСКИ ДРОН МЕЈД ИН УКРАЈИНА: Кијев покренуо производњу беспилотних летелица „бајрактар ТБ2“

Foto Tviter Ukraine AF

-Proširujemo našu saradnju sa Turskom. Sve je počelo isporukom 'bajraktara', a već sada je pokrenuta njihova proizvodnja u Ukrajini. Kada kažu da su to turski 'bajraktari' – da, dobili smo ih od Turske, ali važno je istaći da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji, rekao je Ermak u intervjuu za ukrajinski „Fokus“.

Kako je istakao, to je postalo moguće zahvaljujući širokom programu vojne pomoći Zapada.

-Stalno koordiniramo naše postupke sa američkim partnerima. Na primer, ja sam prilično često u kontaktu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom sa kojim sam razvio veoma poverljiv odnos, precizirao je šef kabineta predsednika Ukrajine.

Takođe je dodao da Ukrajina realizuje projekat razvoja pomorskih snaga zajedno sa Velikom Britanijom, a u te svrhe biće izdvojeno oko 1,7 milijardi funti (2,27 milijardi dolara). Vrednost sličnih programa sa Francuskom Ermak je procenio na oko 1,3 milijarde evra.

-Sa Ukrajinom danas sarađuju zaista kao sa strateškim partnerom, tvrdi on.

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je u decembru prošle godine imala šest turskih dronova „bajraktar“ i na stotine visoko preciznih raketa za njih.

Kako je saopštavano, Ukrajina je 2021. godine trebalo da dobije još 15 letelica.

Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika. S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju