UKRAJINSKI POLITIČAR TVRDI: Rusija planira nuklearni napad!?

P. Z. S. /rt.com

22. 12. 2021. u 20:51

JEDAN od najviših ukrajinskih političara tvrdi da signali koji dolaze iz Rusije ukazuju na to da bi Moskva mogla da planira potpuni nuklearni napad na svog istočnoevropskog suseda u novoj senzacionalnoj intervenciji.

УКРАЈИНСКИ ПОЛИТИЧАР ТВРДИ: Русија планира нуклеарни напад!?

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko


Govoreći na konferenciji u sredu, predsedavajući Vrhovne rade Ruslan Stefančuk je primetio da je „od 1991. Ukrajina je imala treću najveći nuklearnu moć na svetu“, misleći na njen nasleđeni arsenal bojevih glava od raspada Sovjetskog Saveza.

On je primetio da je Kijev „dobrovoljno odustao od toga da bi postao nenuklearna država“ samo nekoliko godina kasnije. Političar je, međutim, naveo da Rusija, koja je „bila garant takvog razoružanja, nagoveštava da, ako nastavimo demokratski razvoj, može čak i da pokrene nuklearni udar na nas“.

Primedbe Stefančuka dolaze u trenutku kada je u prvom planu zapadnih lidera i kijevske obaveštajne službe zabrinutosti da Moskva planira da pokrene punu ofanzivu na Ukrajinu. Međutim, Kremlj je više puta negirao navode da Rusija gomila svoje trupe duž zajedničke linije razgraničenja u pripremi za invaziju.

Umesto toga, Moskva je optužila članove vojnog bloka predvođenog SAD da su prebacili zabrinjavajuću količinu oružja ka ruskim granicama i rekla da zapadne države ohrabruju zvaničnike Kijeva da se angažuju u provokacijama koje bi mogle prerasti u sveopšti sukob.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prošlog meseca rekao da se u Ukrajini „sve više snaga i opreme akumulira na liniji dodira u Donbasu, uz podršku sve većeg broja zapadnih instruktora“. On je upozorio da ukoliko ove države ne mogu da sputaju Kijev, mada ga umesto toga podstiču, Moskva će reduzeti učiniti sve neophodne korake da osigura svoju bezbednost.

Ranije u novembru, Lavrov je upozorio da su tvrdnje da su kijevske trupe rasporedile američke protivtenkovske raketne bacače Džavelin zabrinjavajući razvoj događaja, napominjući da smo „Poslednjih nedelja videli tok svesti ukrajinskog rukovodstva – posebno kada je reč o vojsci – to je preterano zapaljeno i opasno.”

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!