PUTINOV KUM ODBIO PREDLOG ZELENSKOG: Ukrajinci ga drže u pritvoru, on oštro odgovorio na ponudu Kijeva

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

25. 10. 2021. u 14:10

PREDSEDNIK ukrajinske partije "Opoziciona platforma - za život" Viktor Medvedčuk, koji se od maja nalazi u kućnom pritvoru, poručio je predsedniku Vladimiru Zelenskom da ga ne interesuje nikakva razmena i da ne želi da napušta Ukrajinu.

ПУТИНОВ КУМ ОДБИО ПРЕДЛОГ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјинци га држе у притвору, он оштро одговорио на понуду Кијева

Foto: Arhiva Novosti

- Osim ukrajinskog nemam drugog državljanstva i ne želim da uopšte raspravljam o odlasku iz Ukrajine.To što predsednik Ukrajine ignoriše ustav i raspravlja o tome da me razmeni samo pokazuje u kakvu je moralnu i pravnu propast pala Ukrajina. I to je dokaz da Ukrajina ne postoji više kao pravna država - izjavio je najpoznatiji ukrajinski opozicionar - socijal–demorat Viktor Medvedčuk.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu domaćoj TV kazao da bi vlasti u Kijevu razgovarale sa Moskvom o razmeni Viktora Medvedčuka kad bi on imao i rusko državljanstvo.

Foto: Arhiva Novosti

Neosporno je da su vlasti uhapsile i osudile Medvedčuka iz političkih razloga, jer se on otvoreno zalaže za normalizaciju odnosa i traženje kompromisa sa stanovnicima Donbasa. Osim toga, Medvedčuk je pregovarao da se ruska vakcina "Sputnjik V" proizvodi u Ukrajini. Hapšenje Medvedčuka nije obeshrabrilo tog ukrajinskog političara koji je više puta izjavio da će on i njegovi istomišljenici nastaviti političku borbu.

Ukrajinski nacionalisti nikako da oproste Viktoru Medvedčuku što je u kumstvu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Još u vreme dok je Medvedčuk bio rukovodilac ukrajinske predsedničke administracije njegovu mlađu ćerku Dariju 2004. godine krstio je Vladimir Putin. Da se okume sa Putinom bila je želja Medvedčukove supruge.

Interesantno je da Vladimir Zelenski, koji je po nacionalnosti Jevrejin, pokušava da se umili ukrajinskim nacionalistima tako što bi proterivao političke oponente koji su za normalizaciju odnosa sa Rusijom. U partiji "Opoziciona platforma - za život" objašnjavaju da su vlasti uhapsile Medvedčuka kako bi mogle da ucenjuju Moskvu "Putinovim kumom".

Protiv Medvedčuka je pokrenuto još jedno krivično delo zato što je predložio da Ukrajina kupuje ugalj iz Donbasa koji je jeftiniji od onog koji bi trebalo da se dovozi iz Južnoafričke republike.

Zelenski je u najnovijem TV intervjuu morao da prizna da nikakvih predloga o razmeni Medvedčuka iz Moskve nije bilo.

- Kad bi barem kazali da žele razmenu i da Medvedčuk ima rusko državljanstvo rado bih ga razmenio za prave heroje koji se nalaze izvan Ukrajine - kazao je Zelenski...

Medvedčuk se nalazi u kućnom pritvoru od maja, a nedavno mu je produžen do sedmog decembra 2021.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi